Ko labu izlasīt, salasīt un pārlasīt #PaliecMājās laikā?

Ko labu izlasīt, salasīt un pārlasīt #PaliecMājās laikā?

03.04.2020

Alise Pabērza ir radošās industrijas pārstāve ar lielu mīlestību pret lasīšanu un rakstīšanu, tāpēc nebija šaubu, ka mūsu šī brīža globālās situācijas dzīvesveida grāmatu tēma būtu jāizrunā tieši ar viņu.

ALISES GRĀMATU IETEIKUMI #PALIECMĀJĀS LAIKAM

Divas grāmatas par #paliecmājās tēmu:
1. Stīvens Kings – Zem kupola (Stephen King – Under The Dome): mazai pilsētiņai Amerikā uzkrīt stikla kupols, pilnībā norobežojot to no ārpasaules. Drīz sāks izbeigties pārtika un arī gaiss.. Trilleris, kas aizrauj līdz pēdējai lapai (un to ir ļoti daudz – vairāk kā 1000 lapu).
2. Laima Kota – Istaba: te nevienam nav jāsēž pašizolācijā, bet sava dzīves telpa ir jādala komunālajā dzīvoklī perestroikas laikos, kur blakus istabas kaimiņš izbijis armijnieks – tagad dzērājs, kaimiņiene sāk pelnīt naudu ar erotiskiem pakalpojumiem caur telefonu, vēl cita – šuj džinsus un nu katrs mēģina sisties pa dzīvi kā nu katram labāk izdodas. Grāmata, kura ļaus pasmaidīt un daudziem arī atcerēties jaunības vai bērnības gadus.

Divas 21. gadsimta latviešu grāmatas, kuras vienkārši ir jāizlasa:
1. Māris Bērziņš – Svina garša: Matīss no Torņkalna, sāpīgi skaists stāsts par to kā nejaušības var izmainīt un saplosīt likteni. Šo grāmatu ir grūti aprakstīt, tā ir tik laba, ka liekas nav neviena gana cienīga vārda, lai to aprakstīt. Nebaidos teikt, ka šī ir viena no vislabākajām 21.gs latviešu literatūras grāmatām. (Vismaz manā pasaulē)
2. Māra Zālīte – Pieci pirksti: Mazā Laura ar vecākiem atgriežas no Sibīrijas un nu tik sākas Latvijas, visvisvisvismīļākās vietas pasaulē, dzīve. Brīnišķīgi smeldzīgs un daļēji autobiogrāfisks Māras Zālītes romāns. Ar romāna valodu kā čalojošu strautu pavasarī un skatījumu uz dzīvi ar bērna skaistajām un naivajām acīm.

Divi kriminālromāni, kurus vērts izlasīt:
1. Roberts Galbraits – Dzeguzes sauciens: Detektīvs Straiks ir kara veterāns ar vienu kāju, kurš mūsdienu Londonā izmeklē noziegumus. Viņš ir tāds mazliet kā lamzaks, bet viņa tēlā ir visas tās īpašības, lai pieķertos un justu līdzi. Jā, un vairs jau nav nekāds noslēpums – Galbraits patiesībā ir Dž. K. Roulinga, tā kā tiem, kas zina kā viņa raksta, šīs grāmatas būs medusmaize.
2. Roberta Galbraita pārējie trīs kriminālromāni. Jā, es sameloju, te nebūs divas grāmatas, bet man grūti noticēt, ka izlasot pirmo, negribēsies izlasīt visas pārējās. Šīs grāmatas ir kā labs seriāls – nevar nolikt malā.

Divas grāmatas, lai ieskatītos sevī:
1. Stefānija Štāla – Tavs iekšējais bērns grib atrast mājas: Par tādiem cilvēkiem, kādi mēs esam tagad, mēs veidojamies jau bērnībā. Daudzu mūsu baiļu, nedrošību un rakstura īpašību saknes meklējamas tieši tur. Grāmata, kas palīdz saprast kāpēc es (draugs, mamma, tētis, kolēģis) rīkojas tā, kā viņš rīkojas.
2. Lori Gottlieb – Maybe You Should Talk To Someone: Psihoterapeite un viņas terapeits, un mūsu dzīves. Grāmata, kura paver durvis uz psihoterapijas pasauli, ļauj pasmaidīt, apraudāties un pasmaidīt atkal. Kā jau dzīve. Diemžēl – pagaidām pieejama tikai angļu valodā.

Daudzu citu grāmatu ieteikumi Alises blogā: https://adelise.wordpress.com/

0 Komentāri
Inline Feedbacks
View all comments

Aktualitātes