Par aktuālo Rīgā (30.01.2020.)

Par aktuālo Rīgā (30.01.2020.)

31.01.2020

Klausies Aināra Rutkēviča sarunu ar Oļegu Burovu par aktualitātēm Rīgas pilsētā.
Raidījums Par aktuālo Rīgā Radio SWH ēterā katru ceturtdienu pulksten 18:30.

Uzdod savu jautājumu šeit

Raidījuma ieraksts:

 

#2703 VisvaldisV. 2020-01-20 12:18:53
Skaidrs, ka nekas nav skaidrs ar šī gada budžeta pieņemšanas brīdi pilsētā, bet varbūt iezīmējiet galvenās prioritātes!

  • Rīgas budžeta projekts 2020.gadam ir sociāli orientēts un ar uzsvaru uz pilsētvidi un ielu remontdarbiem. Tas paredz atbalstu dažādām rīdzinieku grupām, tai skaitā palielināt algas pirmsskolu pedagogiem un sociālajiem aprūpētājiem. Budžeta projektā plānots saglabāt arī visas sociālās programmas, kuras ir bijušas līdz šim, tai skaitā visas atlaides sabiedriskajā transportā, brīvpusdienas skolēniem līdz 12. klasei un ēdināšana bērnudārzu audzēkņiem.
  • Budžetā ir paredzētas arī ieceres pilsētas attīstības jomā, apzaļumošanā, mājokļu jomā, ielu remontdarbus.
  • Rīgas pilsētas pašvaldības 2020.gada projekta prioritātes:
    Izglītība:
    – 28 jaunas pirmsskolas grupas 560 bērniem – 0,26 miljoni EUR;
    – Atalgojuma palielinājums pirmsskolas pedagogiem – 100 eiro mēnesī – 2,6 miljoni EUR;
    – Veselības apdrošināšanas polises interešu un profesionālās ievirzes pedagogiem – 2,2 miljoni EUR;
    – Jauna datortehnika mācību procesa nodrošināšanai – 1 miljons EUR;
    – 10% – atalgojuma palielinājums izglītības iestāžu medicīnas darbiniekiem.
    Sociālais atbalsts:
    – Jaundzimušo rīdzinieku pabalsta palielinājums vecākiem no 150 EUR uz 250 EUR (0,6 miljoni EUR);
    – Sociālo aprūpētāju atalgojuma palielinājums 110 EUR mēnesī (0,5miljoni EUR);
    – Brīvpusdienas – visiem skolēniem līdz 12.klasei un bērnudārzu audzēkņiem – 27,3 miljoni EUR;
    – Atlaides sabiedriskajā transportā – iepriekšējo gadu līmenī.
    – Jaundzimušo rīdzinieku pabalsta palielinājums vecākiem no 150 EUR uz 250 EUR (0,6 miljoni EUR);
    – Sociālo aprūpētāju atalgojuma palielinājums 110 EUR mēnesī (0,5miljoni EUR).
    Pilsētvide:
    – Iekškvartālu sakārtošana – 2 miljoni EUR;
    – Pilsētas apstādījumu uzturēšana un atjaunošana – 0, 45 miljoni EUR;
    – Krišjāņa Barona ielas apstādījumu apsaimniekošanai – 53 tūkstoši EUR;
    – Apstādījumu ierīkošana – 0,2 miljoni EUR;
    – Gājēju celiņu seguma nomaiņa Esplanādes parkā – 0,14 miljoni EUR;
    – Jaunatnes dārza bērnu rotaļu laukuma atjaunošana – 60 tūkstoši EUR;
    – Rīgas pilsētas parku sakārtošana un renovācija – 2 miljoni EUR.
    Medicīna un veselība:
    – Rīgas 1.slmnīcas jauna operāciju bloka izveidei – 1,7 miljoni EUR.
    Satiksme:
    – Austrumu maģistrāles 1.kārta – 40 miljoni EUR;
    – Marijas un Aleksandra Čaka ielu seguma atjaunošana – 5 miljoni EUR;
    – Bruņinieku un Sporta ielas seguma atjaunošana – 3,2 miljoni EUR;
    – Krasta ielas veloceliņu izbūve no Salu tilta līdz Ogres ielai – 1,5 miljoni EUR;
    – A.Deglava ielas pārvads – 5,5 miljoni EUR;
    – Brasas stacijas satiksmes pārvada pārbūve – 10 miljoni EUR.
    Kultūra:
    – Dalība XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos – 0,8 miljoni EUR;
    – Mežaparka Lielās estrādes atjaunošana – 10,9 miljoni EUR.
    • Rīgas izglītības iestāžu atjaunošanai šogad plānots atvēlēt 1,85 miljonus eiro.
    • Plānots turpināt vairākus investīciju projektus: Austrumu maģistrāles 1. kārta būvniecību– 40 miljoni eiro (ES finansējums), Brasas stacijas satiksmes pārvada pārbūve – 10 miljoni eiro, Augusta Deglava ielas pārvada celtniecību – 5,5 miljoni eiro, Marijas un A. Čaka ielas seguma atjaunošanu – 5 miljoni eiro, Bruņinieku un Sporta ielas atjaunošanu – 3,2 miljoni eiro, Krasta ielas veloceliņu izbūvi no Salu tilta līdz Ogres ielai – 1,5 miljoni eiro.

 

#2702 Lotars 2020-01-20 10:29:18
Sveiki, vai ir kāds risinājums, doma, kā paglābt Bolderāju no atkārtotas applūšanas?

  • Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments īsteno projektu „Bolderājas pretplūdu pasākumi”, kura mērķis ir novērst vējuzplūdu draudus Bolderājas apkaimē, veicot pretplūdu aizsardzības pasākumus, tostarp atjaunot un izbūvēt aizsargdambi un caurtekas-regulatorus. No vējuzplūdu radītajiem draudiem tiktu aizsargāti iedzīvotāji no Grants ielas līdz Kapteiņu ielai.
  • Projekts tiek realizēts 2014. – 2020. gada Eiropas Savienības fondu plānošanas perioda darbības programmas „Izaugsme un nodarbinātība” 5.1.1. specifiskā atbalsta mērķa „Novērst plūdu un krasta erozijas risku apdraudējumu pilsētu teritorijās” ietvaros.
  • Šobrīd Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentā ir saņemti pretendentu piedāvājumi aizsargdambja būvdarbu iepirkuma ietvaros. 2020.gada pavasarī tiek plānots uzsākt aizsargdambja būvdarbus. Būvdarbus plānots pabeigt 2022.gadā.

 

#2701 Alberts 2020-01-20 09:24:03
Sveiki. Ejot cauri Esplanādes parkam, pamanīju divas sētiņas ar melnu plēvi. Paaugstas, tādēļ nevarēja saprast, kas tur top? Kas tās ir par sētiņām, kaut ko stāda? Tuvāk Brīvības ielai.

  • Esplanādes parkā paredzēts strūklaku remonts, strūklakas būs norobežotas ar sētām remontdarbu laikā.
  • Šobrīd tiek gaidīts saskaņojums no Rīgas Pieminekļu aģentūras par strūklaku flīžu krāsu. Pēc saskaņojuma saņemšanas darbi tiks pabeigti apmēram 10 darba dienu laikā.

 

#2700 Igors 2020-01-20 07:39:29
Kas šis par ārprātu? Mēs kļūstam par 3. vai 5. pasaules valsti!!! https://www.facebook.com/evridikina/videos/2842392475821967/?t=2

  • Sestdien 18.01.2020. Sociālos medijos izplatījies video, kurā redzams, ka ekskavators gāž “atkritumus (iespējams, būvgružus)” kanālā.
  • Informācija neatbilst patiesībai.
  • Pagājušajā nedēļā ir uzsākti Rīgas Centrāltirgus teritorijas pilsētas kanālmalas krasta nostiprināšanas darbi, lai novērstu tajā izveidojušos avārijas stāvokli un atjaunotu preču piegādi tirgus paviljoniem. Darbus ir paredzēts veikt līdz šī gada 8.aprīlim.
  • Šobrīd pēc Rīgas domes Īpašuma departamenta pasūtījuma tiek veikti Rīgas Centrāltirgus teritorijas pilsētas kanāla krasta nostiprinājuma un esošā kanāla krastmalu pārbūves darbi aptuveni 85 metrus garā posmā. Atbilstoši izstrādātajam projektam ir paredzēts iedzīt jaunu rievsienu – aptuveni 85 metru garumā. Un tikai darbu zonā – brauktuves daļā – veikt dūņu slāņa nomaiņa uz drupināto betonu, lai nodrošinātu ceļam cietu un nestspējīgu pamatni. Drupināto betonu neber līdzās esošajā kanālā, bet tikai zonā no rievsienas līdz enkursienai. Drupināto betonu ražo SIA “Tilts” ražotnē Spilves ielā, Rīgā.
  • Lai pēc iespējas ātrāk novērstu radušos avārijas situāciju un ievērojot to, ka ir ierobežota darbu zonu, darbs tiek organizēts divās maiņās. Dienas maiņā tiek veikti trokšņainie darbi – rievsienas iedzīšana, pa nakti tiek veikti rakšanas darbi – dūņu slāņa izņemšana un drupinātā betona piebēršana. Projekts paredz pārbūvēt krastmalu un brauktuves daļā iebērt līdz 600 kubikmetriem drupināto betonu, un līdz 1500 kubikmetriem šķembas.
  • Pagājušā gada maijā tika pārtraukts Rīgas domes Pilsētas Attīstības departamenta projekta Rīgas kanālmalas revitalizācijas realizēšana, jo aprīlī saņemtie ekspertu atzinumi apliecināja Centrāltirgus piegādes zonas kanālmalas tehniskā stāvokļa pasliktināšanos – bija noticis iegruvums desmit metru garumā. Eksperti izpētīja, ka visa kanālmalas atbalstsiena ir avārijas stāvoklī un ir nepieciešama krastmalas pārbūve, lai atjaunotu pienācīgu un neierobežotu preču piegādi tirgus paviljoniem.
  • Šobrīd teritorija, kas skar Centrāltirgus piegādes zonu un pagrabus no autoostas puses, ir norobežota. Darbus pēc Rīgas domes Īpašuma departamenta pasūtījuma veic SIA “Tilts”.

 

#2699 valca 2020-01-19 17:29:56
Labvakar. …ko Jūs pats domājat par projektu ielu slēgšana uz dienu vienā no pilsētas ielām, vai domājat, ka noteikti vajag vienu ielu slēgt pavisam vai arī tā arī jāturpina slēdzot uz maiņām un tikai reizi mēnesī….

  • Eksperimenta rezultāti vērtējami pozitīvi – ielas apmeklētība visas dienas garumā bijusi lielāka nekā parastā sestdienā un dienas vidū pat palielinājusies 2,5 reizes.
  • Arī Tērbatas ielas aptaujātie uzņēmēji lielākoties bijuši ļoti apmierināti ar eksperimenta norisi – tiem palielinājies gan apmeklētāju skaits, gan ienākumi, gan izdevies piesaistīt jaunus klientus.
  • Plānā ir izmēģināt dažādas ielas, bet principā vajadzētu koncentrēt uzmanību uz vienu ielu un pielāgot to gājējiem tā, lai iela būtu labiekārtota un ērta – ar soliņiem, ielu tirdzniecību, visu, lai rīdzinieki varētu to izbaudīt. Tiks strādāts pie tā, lai maksimālu atvieglotu eksperimenta norisi arī tiem, kas dzīvo šajās ielās – tiks plānots, kā nodrošināt izbraukšanu un iebraukšanu, kā komunicēt efektīvāk ar uzņēmējiem.
  • Lai risinātu problēmsituācijas, un pēc iespējas efektīvāk integrētu šādas gājēju ielas kopējā pilsētas infrastruktūrā, tiks turpinātas diskusijas par satiksmes organizācijas iespējām ar atbildīgajām institūcijām, tai skaitā CSDD, VAS “Latvijas Valsts ceļi” un citām.
  • Februāra pirmajā sestdienā, 1. februārī, satiksmei tiks slēgts Blaumaņa ielas posms no Aleksandra Čaka ielas līdz Brīvības ielai.
  • Šīs ieceres mērķis ir atdzīvināt Rīgas centru, veicinot iedzīvotāju mobilitāti un pilsētvides attīstību. Arī uzņēmēji aicināti šo pilsētas iniciatīvu atraktīvi izmantot kā iespēju savā labā, veicinot uzņēmējdarbību.
  • Eiropas mērogā tas nav jauns projekts, šādas ielas ir visur Eiropā.
  • Iespējams, nākotnē vienu pilsētas ielu katru sestdienu un svētdienu varētu atvērt tikai gājējiem. Visu ielu slēgt satiksmei pavisam un atvērt tikai gājējiem – tas noteikti nav atbalstāms.

 

#2698 Marina 2020-01-19 12:01:39
Labdien. Rakstu Jums šādā jautājumā – es dzīvoju Rīgā, Jasmuižas ielā 3, kur nav kur nolikt automašīnu – visas stāvvietas ir pārpildītas. Līdz ar Saharova Maximas pārbūvi, tika likvidēta maksas stāvvieta, un no Dzeņu ielas un Keldiša ielas māju iedzīvotāji liek savas mašīnas tagad mūsu pusē, bet blakus mājai ir Keldiša iela 22B (sociālā māja), kur parasti automašīnu stāvvieta ir tukša. Vai ir iespēja kaut kādā veidā saņemt atļauju novietot auto šajā stāvvietā (par īres maksu, piemēram)? Paldies jau iepriekš.

  • SIA “Rīgas Pilsētbūvnieks” (turpmāk tekstā – RPB) informē, ka šobrīd nevar Jums piedāvāt nomāt brīvu vietu autostāvvietā Keldiša ielā 22B, jo visas piešķirtās vietas ir iznomātas.
  • Kā arī RPB rīcībā nav informācijas, kad varētu kāda vieta atbrīvoties, jo šīs autostāvvietas nomnieki nav izteikuši vēlmi atteikties no autostāvvietas nomas un ir pastāvīgi nomnieki jau vairākus gadus.
  • Tā kā ir daudz cilvēku, kuriem ir interese šai stāvvietā nomāt vietu, iesakām iedzīvotājiem periodiski interesēties pie RPB (T. 67105106), vai ir atbrīvojusies kāda no autostāvvietas vietām. Maksa ~16 eiro mēnesī.
  • Vienlaikus informējam, ka pie RPB apsaimniekotās mājas Keldiša ielā 22B, Rīgā, blakus esošā autostāvvieta ir paredzēta tikai mājas iedzīvotājiem un brīvās vietas netiek iznomātas.

 

#2697 Inta 2020-01-17 14:31:09
Sveiki. Kurš ir atbildīgs par Radžu…Šķembu ielu rajonu? Lūdzu sakārtot, jo teritorija pastāvīgi ir piedrazota ar visu ko (atkritumi, pat riepas, utt). Kam vispār pieder šī teritorija? Ja pašvaldībai, lūdzu, dariet kaut ko – izmantojiet teritoriju lietderīgi, lai cilvēkiem prieks skatīties. Paldies.

  • Informācija par zemesgabalu piederību un lietojumu teritorijā, kas ir ~250m attālumā no Šķembu un Radžu ielu krustojumā:
    1) Rīgas pilsēta pašvaldībai pieder/ piekrīt sekojoši zemesgabali:
    – 0100 121 0183, 0100 121 0184, 0100 121 1025, kas atrodas ielu sarkanajās līnijās;
    – 0100 121 1010, 0100 121 1012, 0100 121 2586, 0100 121 4174, 0100 121 0836, 0100 121 1043, 0100 121 1039, kas ir iekļauti Rīgas pilsētas pašvaldības zemesgabalu apmaiņas fondā;
    – 0100 121 2584, kas ir paredzēts pašvaldības funkciju veikšanai (pašvaldības komercdarbības veikšanai).
    2) Līdz paredzēto funkciju vai apmaiņas veikšanai teritorijas lielāko daļu izmanto sakņu dārzu lietotāji. Pielikumā pievienotajā shēmā ar zaļu kontūru iezīmētas platības, par kurām ar sakņu dārzu lietotāju biedrībām “Draudzība”, “Līdums”, “Bērziņš II” Rīgas Austrumu izpilddirekcija slēdz pagaidu zemes nomas līgumus.
  • Rīgas Austrumu izpilddirekcijas darbinieki apsekoja projektējamo Radžu un Šķembas ielu rajonu un konstatēja, ka uz minēto projektējamo ielu piegulošam bijušo sakņu dārzu neapdzīvotam teritorijām izveidotas jaunas stihiskas izgāztuves.
  • Rīgas Austrumu izpilddirekcija sadarbībā ar Rīgas domes Teritorijas labiekārtošanas pārvaldi regulāri veic pievesto sadzīves un celtniecības atkritumu izvešanu no Šķirotavas rajona projektējamam ielām, piešķirta finansējuma ietvaros.
  • 2019.gadā no jaunprojektējamās Krustpils ielas (kad.apz. 01001210198, 01001210344), Šķembu un Radžu ielām (kad.apz. 01001210184) izvesti vairāk kā 160 m3 sadzīves un celtniecības atkritumu.

Attiecīgi Rīgas domes Teritorijas labiekārtošanas pārvalde informē:

  • No Rīgas Austrumu izpilddirekcijas 17.01.2020. saņemts darba uzdevums par teritoriju sakārtošanu Šķembu un Rājumsila ielās, bijušo “mazdārziņu” teritorijā (teritorijas Granīta un Krustpils ielu rajonā) ar kadastra numuriem: 0100 121 0184, 0100 121 4114, 0100 121 4168, 0100 121 0668. Aptuvenais sadzīves, celtniecības, riepu atkritumu apjoms ~120 m3.
  • RD Teritorijas labiekārtošanas pārvalde sakopšanas darbus uzsāks tuvāko nedēļu laikā, piesaistot ārpakalpojumu – SIA “Clean R”, kas veiks atkritumu iekraušanu un izvešanu.
  • Teritorijas Krustpils un Granīta ielu rajonā, kur agrāk bija izvietoti “mazdārziņi”, diemžēl, regulāri tiek piesārņotas un šo nesankcionēti izmesto atkritumu izvešana prasa pietiekoši daudz naudas līdzekļu. Diemžēl šos atkritumus atstāj arī apkārtnē dzīvojošie, kā arī pēc atkritumu sastāva redzams, ka tiek atstāti būvgruži, piem., pēc seguma remonta darbiem.

Papildu tiks veiktas šādas darbības:

  • Rīgas Austrumu izpilddirekcija Šķembu, Aknīstes un citu ielu krustojumos ir uzstādījusi brīdinājuma zīmi “Atkritumu izmest aizliegts, SODS LĪDZ 1400 EURO”.
  • Tiek plānots vienā no ielu krustojumiem izvietot video kameru, lai fiksētu un atpazītu atkritumu pievedējus.
0 Komentāri
Inline Feedbacks
View all comments

Aktualitātes