Par aktuālo Rīgā (09.01.2020.)

Par aktuālo Rīgā (09.01.2020.)

13.01.2020

Klausies Aināra Rutkēviča sarunu ar Oļegu Burovu par aktualitātēm Rīgas pilsētā.
Raidījums Par aktuālo Rīgā Radio SWH ēterā katru ceturtdienu pulksten 18:30.

Uzdod savu jautājumu šeit

Raidījuma ieraksts:

 

#2673 Vērmanes 2020-01-02 14:58:28
Internets pilns ar komentāriem un foto ar Vērmanes dārza jaunpārvērsto strūklaku. Nedzīvoju Rīgā un nav personīgā viedokļa……..Kā tad īsti? Vai tiešām šī bija vērtīgākā ideja no konkursa pretendentiem par krāsas, stila un materiāla izvēli? Paldies un, lai veiksmīgs nākamais gads!

  • Vērmanes dārza strūklakai “Gadalaiki” tika izvēlētas un ieklātas mazās flīzītes (25x25cm) ar nolūku, lai bērni, kuri vasaras sezonā izmanto strūklaku kā bradājamo baseinu, nesavainotos, kā arī lai nodrošinātu baseina hidroizolāciju.
  • Krāsa diemžēl netika saskaņota ar pasūtītāju – Rīgas domes Mājokļu un vides departamentu.
  • Gaisa temperatūrai paaugstinoties, strūklakas “Gadalaiki” remonta darbi turpināsies un flīžu krāsa tiks mainīta.

#2672 Valters 2019-12-29 03:59:03
Sveiki, atcerējos vienu jautājumu, ko uzdot. Tātad, kaut kad vasara pa ziņām izskanēja, ka varētu tikt izveidota tāda kā transports sabiedriskais, kā kuģis, kurš pa Rīgas ūdeņiem no viena gala līdz citam izvadātu … vai tas jau notika, vai arī, kurā gadā tas paredzēts, un, vai būs kāda mājaslapa, kur konkrēti laiki, cikos, kura pietura piestāj. Sapratu, ka tāds kuģis, kas teiksim no kaut vai Bolderājas aizved līdz Sarkandaugavai, no Sarkandaugavas uz Ķengaraga pusi, un no Ķengaraga puses uz Ķīšezera pusi utt….

  •  Ar šādu ieceri 2019.gadā nāca klajā privātie investori (Tikšanās notika 2019.gada jūlijā un kopš tā laika jaunas informācijas nav. Iespējams, privātie investori saprata, cik tas finansiāli dārgi maksās un atteicās no ieceres.)
  • Rīgas dome konceptuāli atbalsta iniciatīvu un ūdens satiksmi, kas savienotu apkaimes, taču, vispirms jāatrisina ūdens gultnes tīrīšana un padziļināšana atsevišķos posmos. Piemēram, Zundas kanālā.
  • Ir vēl dažas ieceres – kā piemēram, Rīgas brīvostas valde pirms pāris mēnešiem konceptuāli ir atbalstījusi ieceri no Vecmīlgrāvja līdz Kapteiņa ielai Bolderājā organizēt prāmi iedzīvotājiem. Šobrīd grūti prognozēt, cik šāds prāmis varētu būt pieprasīts.

#2671 Diana 2019-12-26 10:32:28
Labdien. Jautājums par zemes piederību. Dārziņu rajonā, skatoties kadastrā, teritorijā starp Daugavmalas un Plostnieku ielām (protams ir arī citas ielas) apbūvēta ar vasarnīcām, bet zeme privātīpašumā ir tikai pāris atsevišķiem gabaliem, tā teikt \”izmētātiem\” pa visu vairāku hektāru plašo teritoriju. Esmu mantojusi šādu bezzemes vasarnīcu, par kuru (ēku) maksāju nodokli pašvaldībai, un gribētu noskaidrot, vai ir iespēja iegādāties vai slēgt nomas līgumu par šo 600kv/m zemes, kura jau izsenis ir norobežota ar sētu, lietošanu?

  • Pēc apraksta var saprast, ka jautājums ir par teritoriju starp Daugavmalas ielu un Plostnieku ielu, kas situācijas plānā iezīmēta ar oranžu kontūru.
  • Šī teritorija  ir privātpersonām kopīpašumā piederošs zemesgabals ar kadastra apzīmējumu 0100 125 2007 (platība 5,9ha).
  • Jebkurš jautājums par šā zemesgabala izmantošanu vai sadali atbilstoši apbūves noteikumiem risināms ar kopīpašniekiem, tiem savstarpēji vienojoties.

#2670 irina 2019-12-19 18:48:32
Nomainīja ielas nosaukumu – bet asfalts palika no Padomju laikiem: Kalnciema iela pārtapa par Fridriha Candera ielu-kad noasfaltēs mazo gabaliņu? Tā ir daudziem cilvēkiem ietve uz Lielirbes ielu-kur brauc autobusi.

  • Kalnciema ielas neizbūvētais posms, kas pēc adrešu nomaiņas kļuva par Fr.Candera ielu, nav iekļauts projektēšanas programmā.
  • Lai izbūvētu ielu, nepieciešams veikt ielas pilnīgu pārbūvi, ar komunikāciju izbūvi, lietus novades sistēmu.
    (Diemžēl, tādu vietu Rīgā ir daudz. Vēsturiski neizbūvēta iela.)

#2669 Iedzīvotajs 2019-12-17 10:55:34
Sveicināti. Interesē, kurš ir atbildīgs par lielo elektrības stabu (4kājām) pret mājām Lielvārdes ielā 123 un 125 Kāpēc šis stabs nav nokrāsots(degradē apkārtējo skatu), kautgan nākamais stabs kurš atrodas mežā ir nokrāsots ,un bieži ap stabu netiek pļauts zālājs vasarā, rudenī grābtas lapas, utt. Un vai ir iespēja uz staba pašas virsotnes uzlikt piemetināt kādus dzelkšņus vai mietiņus lai tur nesēdētu kaijas un vārnas jau 4 no rīta un neķërktu. Vai arī Rīgā un Latvijā tādas lietas ir tabu un kautkas nereāli izdarāms ?

  • Minētais stabs ir 110 kV augstsprieguma elektrolīnijas balsts.
  • A/S “Augstsprieguma tīkls” kompetence. Par zem tās esošo teritoriju – tā ir aizsargjosla (aizsargjoslu likums), kas arī ir minētās akciju sabiedrības kompetencē.
  • Lai minimizētu putnu koncentrēšanos konkrētā vietā, jāseko līdzi, lai atkritumi tiktu regulāri izvesti, lai atkritumu konteineri tiktu aizvērti, kā arī atkritumi netiktu novietoti pie konteineriem, kā arī jāseko līdzi, lai kaijas netiktu piebarotas pie konkrētas dzīvojamās mājas.
  • Papildus ornitologi arī iesaka no agra pavasara veikt regulāru profilaksi – putnu iespējamo ligzdošanas vietu – jumtu, terašu u.tml. apskati un tīrīšanu, nepieļaujot ligzdu vīšanai labvēlīgus apstākļus. Tādējādi putni tiek aicināti ligzdot citviet.
  • Rīgas pašvaldība neplāno pasākumus putnu skaita ierobežošanai pilsētā. Arguments, ka kādam nepatīk, piemēram, kaiju klaigāšana no rītiem, nav uzskatāms par pietiekamu putnu aizbaidīšanai no pilsētas.
  • Bez iepriekš minētajām ierosinājumiem jumtu tīrīšanai un regulārai apsekošanai, kā arī atkritumu konteineru noslēgšanai var izskatīt iespēju arī izvietot putnu atbaidīšanas ierīces. Elektrības staba īpašnieks izlemj, vai un kādas ierīces putnu atbaidīšanai uzstādāmas uz minētā staba.

#2668 Valdis. 2019-12-17 09:18:15
Sveiki. Vai Rail Baltica būs būt?

  • “Rail Baltica” (turpmāk – RB) ir, iespējams, vērienīgākais projekts Rīgas administratīvajā teritorijā tuvāko 100 gadu laikā. Tāpēc ir svarīgi panākt, ka tas patiešām ir attīstības projekts, nevis tikai sliežu izbūve. Rīgas pašvaldībai ir savs redzējums un arī savas prasības attiecībā uz to, kādas tā vēlas redzēt trasei piegulošo apkaimju teritorijas. Nedrīkst būt tā, ka tiek izprojektēts un beigās arī izbūvēts kaut kas, kas pilnībā bloķē attiecīgo teritoriju turpmāko attīstību un ir pretrunā ar iedzīvotāju interesēm.
  • RB ir ne tikai “sliežu”, bet arī visas pilsētas attīstības projekts. Rīgas pašvaldībai jau ir savs redzējums un prasības, kā vēlētos redzēt pilsētas centru. Tas prasa papildus finansējumu un Rīgas dome ir gatava šo attīstību līdzfinansēt. Ieceres tiks apspriestas publiski, iesaistot apkaimju iedzīvotājus, strādājot kā vienotai komandai.
  • Rīgai šāds projekts ir ļoti svarīgs un vajadzīgs, jo sliežu transports ir pilsētas mugurkauls, un tā attīstība sniegs daudz jaunu iespēju – gan lielo transporta mezglu attīstību, gan savienojumu ar lidostu, gan Vecrīgas un Maskavas priekšpilsētas savienošanu, gan septiņu būtisku divlīmeņu šķērsojumu izbūvi, gan 13.janvāra ielas atslogošanu no satiksmes.
  • Šī ir unikāla iespēja pacelt pilsētu jaunā kvalitātē. Rīgai ir reāls skatījums, kā to visu izdarīt – ir izstrādāts lokālplānojuma ievaros ilgtermiņa redzējums, kas realizējams kārtās. Lai to izdarītu, jābūt vienotiem savos mērķos. Rīga ir gatava sadarbībai visos līmeņos un iesaistīt sabiedrību, veidojot lokālplānojumu kā vienošanās platformu, ieviešot pieļaujamus kompromisos dažādos risinājumos. Tiks izstrādāta koordinēta sabiedrības iesaistīšanas programma, piedāvāta iespēja parakstīt sadarbības memorandu ar iedzīvotāju pārstāvjiem (tiek plānots, ka tas varētu notikt jau janvārī.)
  • Satiksmes ministrija un Rīgas dome arī ir izveidojusi kopīgu darba grupu. Darba grupas tikšanās tiek plānota 24.janvārī.
  • Pašreiz Pilsētas attīstības departaments strādā pie lokālplānojuma izstrādes teritorijām, ko skars RB Trase nedrīkst sašķelt pilsētu, šim projektam jābūt par attīstību.
  • Rīgas domes priekšsēdētājs ir gatavs uzņemties un virzīt pilsētas iniciatīvas un intereses šajā projektā. Vienlaikus ir skaidrs, ka RBizdosies tikai tad, ja strādās visi kopā – valsts, pašvaldība un iedzīvotāji.
  • Bez Rīgas nav Latvijas, un bez Latvijas nav Rīgas. Tieši tik cieši mēs visi esam saistīti. Un RBprojekts ir iespēja pierādīt, ka spējam formulēt kopīgas intereses un realizēt šo vērienīgo projektu.
0 Komentāri
Inline Feedbacks
View all comments

Aktualitātes