Par aktuālo Rīgā (07.11.2019.)

Par aktuālo Rīgā (07.11.2019.)

11.11.2019

Klausies Aināra Rutkēviča sarunu ar Oļegu Burovu par aktualitātēm Rīgas pilsētā.

Raidījums Par aktuālo Rīgā Radio SWH ēterā katru ceturtdienu pulksten 18:30.

Uzdod savu jautājumu šeit

Raidījuma ieraksts:

 

#2613 Nelda 2019-10-21 12:54:52
Man ir jautājums par nekustama īpašuma nodokli. Vai Jūs varētu sniegt šādu informāciju? Es dzīvoju 3-dzīvokļu mājā. Māja ir sadalīta nevis uz dzīvokļiem, bet uz domājām daļām (telpu grupām). Ir trīs īpašnieki, kam pieder telpu grupas ar platībām 64.1 m2, 60.2 m2 un 47.1 m2 (kopā ir 171.4 m2). Atsevišķi ir arī koplietošanas telpa ar platību 10.2 m2. Kopā ar to sanāk 181.6 m2. Jautājums – cik cilvēkiem ir jābūt deklarētiem mājā kopumā vai atsevišķi katrā dzīvoklī, lai piemērotu 0.2-0.6% nekustama īpašuma nodokļa likmi? Pašlaik ir piemērota 1.5% likme.

  • Rīgas domes 09.06.2015. saistošie noteikumi Nr. 148 “Par nekustamā īpašuma nodokli Rīgā” nosaka, ka divu un vairāk dzīvokļu mājām, kas nav sadalītas dzīvokļu īpašumos, samazināto NĪN likmi piemēro par katru ēkā deklarēto personu – 30 m2 no ēkas daļas, kuras lietošanas veids ir dzīvošana.
  • Minētajā gadījumā ēkas dzīvojamā platība ir 171.4 m2 (64.1 + 60.2 + 47.1). Lai par visu ēku tiktu piemērota samazinātā likme, 1. janvārī ēkā jābūt deklarētām 6 personām (171.4 / 30). Koplietošanas telpām nodokļa likme tiks piemērota proporcionāli pamattelpu platības likmei, koplietošanas telpu platību neņem vērā nosakot nepieciešamo deklarēto personu skaitu.

 

#2612 Bedre! 2019-10-21 08:59:58
Sveiki, Purvciemā, netālu Lielvārdes 129, iepretim mežam, mājas pusē ir milzīga bedre, kas nav pat aizklāta. Lieki bilst, ka var notikt negadījums, tumšais laiks, utt. Nezinām, kam īsti šo adresēt. Lūdzu, risināt šo jautājumu.

  • Iespējams, kāds no mājas iedzīvotājiem jau Rīgas domē bija vērsies agrāk, jo SIA “Rīgas ūdens” informē, ka 17.10.19. tika saņemta informācija par šo adresi, nekavējoties tika nosūtīta brigāde apsekot bīstamo vietu. Apsekojot tika konstatēts, ka tā nav SIA “Rīgas ūdens “ komunikācija. Bīstama vieta tika norobežota, atbildīgais komunikācijas turētājs informēts.
  • Rīgas domes Satiksmes departamenta sniegtā atbilde: ikdienas ielu uzturēšanas dienestam tika dots rīkojums apsekot minēto adresi un rīkoties. Bedre atrodas iekšpagalmā – tas nozīmē, ka par šo būtu jārūpējas DzĪks “Bāka2”.
  • Apsekojot teritoriju 22.10.2019. tika konstatēts, ka “milzīgā bedre” varētu būt bijusi vaļēja komunikāciju aka ar nozagtu vāku, kas atradusies mājai Lielvārdes ielā 129 pieguļošā teritorijā. Tika konstatēts, ka minētajai bedrei ir tikko uzlikts jauns vāks, tā ir nosegta.

 

#2611 Lotars 2019-10-21 08:25:32
Labrīt. Interesanti… Vai ir apkopoti dati par to, cik strauji samazinās cilvēku skaists, kuri pārvietojas ar sabiedrisko transportu, skolēnu brīvlaika laikā? Pavasarī un rudenī. Šorīt braucu ar 15.trolejbusu – uz pusi vai pat vairāk mazāk braucēju. Tātad, vai ir zināms skaits un kurās līnijās visvairāk samazinās un atkal pēc tam pieaug, kad bērni atsāk iet uz skolu?

  • Rīgas pašvaldības SIA “Rīgas satiksme”, katru mēnesi nosūta medijiem un savā mājas lapā publicē informāciju par pasažieru skaitu, kuri pārvietojas sabiedriskajā transportā.
  • Lielākās pasažieru svārstības ir vasarā, kad liela daļa cilvēku dodas atvaļinājumā. Tad arī atbilstoši pasažieru plūsmām tiek veiktas korekcijas transporta sarakstos.
  • Papētot skolēnu reģistrācijas transporta līdzeklī oktobrī uz kopējā fona samazinājums ir neliels – 6% vidēji darba dienā; skolēni brīvlaikā brauc vidēji par 25% mazāk. Katrs maršruts gan atsevišķi netika pētīts, jo kopumā tiek apkalpoti 81 maršrutu.

 

#2610 Maruta 2019-10-18 10:53:50
Čuguna un Beberbeķu ielu rajonā dzīvoju jau vairāk nekā 15 gadus. Šo ielu stāvoklis nekad nav bijis labs, bet šogad tas ir katastrofāls. Ne ar automašīnu, ne velosipēdu, ne kājām normāli pārvietoties nav iespējams. Varbūt vienīgi ar traktoru. Ielu greiderē pāris reizes gadā. Acīmredzot pēc no pirksta izzīstiem grafikiem, nevis pēc vajadzības un laikapstākļiem. Ceļš ir vienās bedrēs, kas turklāt ir dziļas un ar asām malām. Cenšoties izvairīties no bedrēm, mašīnas ir spiestas pārvietoties pa ceļa malu, faktiski izbraukājot mežu, kas ir arī Beberbeķu parka teritorija. Vai ir domāts, kā uzlabot stāvokli? Ja nē, varbūt ir vietā samazināt nekustamā īpašuma nodokļa likmi šajā teritorijā?

  • Ielu ikdienas uzturēšanas ietvaros grants seguma ielas tiek greiderētas 2 līdz 3 reizes gadā.
  • Šobrīd planēšanas darbi nav iespējami, ņemot vērā, ka ceļš ir ļoti mitrs un dubļains.
  • Ir dots rīkojums ielu uzturētājiem, lai, tiklīdz tas ir iespējams, veic ielu planēšanu un greiderēšanu.
  • Citi uzlabošanas darbi, izņemot planēšanu un greiderēšanu, pašreiz nav paredzēti.
  • Nekustamā īpašuma nodokļa likme zemei ir noteikta likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli”. Rīgas domes 09.06.2015. saistošie noteikumi Nr. 148 “Par nekustamā īpašuma nodokli Rīgā” likmi zemei neregulē.
  • RD Saistošajos noteikumos Nr. 148 noteikts, ka samazināto nekustamā īpašuma nodokļa likmi piemēro tikai mājokļiem, kuros ir deklarētas personas. Un tā ir noteikta maksimāli mazākā – 0.2%. Likums “Par nekustamā īpašuma nodokli” zemāku likmi pašvaldībām neļauj noteikt.
  • Rīgas domes 18.12.2012. saistošie noteikumi Nr. 198 “Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Rīgā” nosaka 25 dažādas nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu saņēmēju kategorijas. Taču neviena kategorija neparedz piešķirt atvieglojumus neizbraucamu ceļu dēļ konkrētā Rīgas teritorijā.

 

#2609 Pagalms123 2019-10-18 09:44:18
Labrīt. Vai ir jau aptuvens saraksts pagalmiem, kas noteikti tiks remontēti nākamgad par pašvaldības līdzekļiem? Interesē vairāk pārdaugavas un austrumu puse. Ja šobrīd nav zināms, kad varētu uzzināt? paldies.

  • Pašlaik Rīgas pilsētas izpilddirekciju darbinieki gatavo sarakstus un veic iekškvartālu piebraucamo ceļu remonta darbu apjomu aprēķinus.
  • Iekškvartālu piebraucamie ceļi, kur tiks veikti remonta darbi, tiks publicēti Rīgas domes mājas lapā – Rīgas iekšpagalmu remonta darbu karte (visticamāk nākamā gada sākumā).
  • Nākamā gada budžets tiks pieņemts 2020.gada janvāra beigās. Tad arī būs precīzi zināms, kuri iekškvartālu piebraucamie ceļi tiks remontēti.

 

#2608 Kristaps 2019-10-18 08:43:47
Labrīt. Lūgums savest kārtībā (vismaz uzbērt šķembas) ceļa posmu – bez nosaukuma Rīgā, Vidzemes pr. starp Malienas ielas 18, 20 un Palsas ielas 26, 28 numuriem. Ceļa posms starp Palsas ielas 26 un 28 īpašumiem nepārtraukti ir applūdis, kā rezultātā tiek regulāri izbraukāta zaļā zona Palsas ielas 26 un 28 īpašumiem. Un gājējiem apgrūtināta pārvietošanās. Šo ceļa posmu intensīvi izmanto autobraucēji caurbraucot tikšanai uz Juglu un atpakaļ (sevišķi rīta un vakara stundās, kad Malienas ielā veidojas sastrēgumi).

  • Jautājumā minētās adreses atrodas ārpus ielu sarkanajām līnijām.
  • SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” informē, ka šo teritoriju neapsaimnieko – nav apsaimniekošanā nedz Malienas ielas 18, 20, nedz Palsas ielas 26, 28 ēkas.
  • Šis “koridors” starp īpašumiem Malienas 18;20 un Palsas 26,28 ir rezerves zemes fonds, kam Rīgas pilsēta ir tiesiskais valdītājs.
  • Šajā rajonā nav izbūvēta lietus ūdens kanalizācija un bieži applūst arī blakus esošā Palsas iela. Visa šī vieta ir ļoti tuvu Dambjapurva ezeram, kur jau nosaukums vien liecina, ka tā ir purvaina.
  • Minēto ielu (oktobra beigās/novembra sākumā) Rīgas Ziemeļu izpilddirekcijas darbinieki apsekos, tomēr apsolīt, ka minētais posms tiks remontēts, nevar. Jautājums ir gan par līdzekļiem, gan par prioritātēm.

 

#2607 Helvijs 2019-10-17 19:06:03
Labvakar. Skumja, bet aktuāla tēma, bet pieļauju, ka iedzīvotāji ir saskārušies ar līdzīgu problēmu tuviniekus mūžībā aizvadot. Vai ir kāda kārtība un kas regulē to, kas notiek ar mirušo ķermeņiem uzreiz pēc nāves? Vai sociālās aprūpes centriem, slimnīcām ir tiesības jau stundas laikā pēc nāves iestāšanās nodod ķermeni kādai firmai transportēšanai uz nesaskaņotu morgu vispār pa to neinformējot piederīgos? Vai šim nav jābūt piederīgo lēmumam un izvēlei (par to kas to darīs un kur vedīs)?

  • Rīgas dome var runāt tikai par Rīgas sociālās aprūpes iestādēm, tautā sauktiem pansionātiem.
  • Sazinoties ar Rīgas pašvaldības sociālās aprūpes centriem (RSAC), kas Rīgas pašvaldībai ir 3, tika noskaidrota informācija, kāda kārtība notiek ar mirušo personu.
  • Iesākumā jāmin, ka iestājoties RSAC tiek noskaidrota informācija par tuviniekiem, tanī skaitā kontaktinformācija. Tāpat iestājoties tiek precizēta “Apbedīšanas sadaļa”, kurā tiek noskaidrots “apbedīšanas vēlmes”.
  • Situācijā, kad persona nomirst, vadoties pēc iedzīvotāja lietas, sociālais darbinieks sazinās ar tuvinieka piederīgajiem vai citām norādītajām kontaktpersonām, informējot par miršanas faktu.
  • Ja, gadījumā iedzīvotāja lietā nav sastopama informācija par kontaktpersonām, tad tiek pārskatīts apmeklētāju žurnāls, ar mērķi atrast kontaktinformāciju personām, kuras klientu RSAC apciemojušas, lai informētu par miršanas faktu.
  • Ja neizdodas atrast kontaktpersonu, tad tiek informēts apbedīšanas pakalpojuma sniedzējs, ar kuru RSAC ir noslēgts līgums.
  • Katrā pansionātā ir savi iekšējās kārtības noteikumi, kas nosaka kārtību, ja cilvēks dodas mūžībā. To nosaka katra RSAC iekšējās kārtības noteikumi, ar ko noteikti ir iepazīstina tuviniekus, ja tādi ir.
  • Tātad, katrā pansionātā ir savi iekšējās kārtības noteikumi, kas nosaka kārtību, ja cilvēks dodas mūžībā.

 

#2606 Tirgus 2019-10-17 17:12:17
Sveiki. Vidzemes tirgū ir nojaukts paviljons, kas atradās tirgus centrā. Kas tiks būvēts tā vietā? Un kopumā – kas tur pašreiz notiek? Kādi plāni? Pārdevēju kļūst arvien mazāk.

  • Ar Rīgas domes 11.07.2018. lēmumu Nr. 1410, AS “Rīgas Centrāltirgus” tika uzdots izstrādāt Vidzemes tirgus attīstības koncepciju un nojaukt Vidzemes tirgus teritorijā esošo automazgātavu un tirdzniecības paviljonu, kas ir izdarīts.
  • Vidzemes tirgus attīstībai un apsaimniekošanai šogad tiks rīkota nomas tiesību izsole uz 30 gadiem.
  • Investors par saviem līdzekļiem demontēs uz zemes gabala esošās ēkas un būves, izņemot vēsturiskos paviljonus, nodrošinās, ka tiek atbalstīta juridisko personu – nevalstisku organizāciju kultūras pasākumu organizēšana, nodrošinās, ka prioritāri tiek ierādītas tirdzniecības vietas zemniekiem, kuri ražo/pārdod vietējo lauksaimniecības produkciju, mājražotājiem, amatniekiem un tml., kā arī mazumtirdzniecības dalībniekiem, kas nodarbojas ar ekoloģisko (bioloģisko) produktu tirdzniecību.
  • Būvdarbus saskaņā ar izstrādāto koncepciju plānots uzsākt 2020.gadā un pabeigt 3,5 gadu laikā.
  • Pēc kā Vidzemes tirgum jābūt pilnībā atjaunotam un pilnvērtīgi jāfunkcionē kā vietējās apkaimes kultūras, socializēšanās un iepirkšanās vietai.

 

#2605 Plata iela7 2019-10-15 09:44:40
Labrīt. Rakstu jau otro reizi sakarā par mūsu problēmu. Lieta ir tāda, ka kopš 12.09.2019 dzīvoklī- Rīgā, Platā ielā 7 – 11 nav ūdens. Uzreiz tajā dienā informācija nodota RNP, kuri savukārt nodeva informāciju tālāk Rīgas Ūdens. 13.09. bija zvans no santehniķiem, kuri atbrauca uz adresi, bet netika uz dzīvoklī, jo neviena mājās nebija. 16.09 bija atnācis santehniķis, ne mūsu dzīvoklī, bet blakus kāpņutelpā, paskatījās kā tājā dzīvoklī ir ūdens, aizbraucis. Uzreiz 16.09 zvanu uz Rīgas ūdens, viņi man saka – ka mūsu problēma nodota tālāk uz Mārtiņa iela 7, galvenajam inženierim, cik ilgi to ir jāgaida neviens nezin! Labi, sēžam un gaidām! 23.09 mēs paši braucam uz Mārtiņa iela 7, jo līdz šim laikam neviens pat nebija zvanījis!!! Tiekam pie inženiera aizvietotāja – Aināra Kučinska, mums apsolīja ka vai nu 24.09 vai nu 25.09 atbrauks, tajās dienās neviena nebija, kā arī neviens nezvanīja! 26.09 atbrauca 2 mašīnas, paskatījās un aizbrauca. 27.09 no kaimiņienes Valentīnas uzzināju, ka tehniķi viņai zvanīja un teica ka kaut kur mūsu mājā caurule pārsprāga, atkal kaut ko jāgaida!!! 3.10 atbrauca atkal divas mašīnas ar tehniķiem, visos dzīvokļos atslēdza skaitītājus, secināja ka mājai ir ūdens noplūde. Mums teica -ka vēl vajadzēs pasēdēt bez ūdens, cik ilgi neviens nezina. 09.10 piezvanīja no bolderājas iecirkņa, piedāvāja atvest 20 litrus ar ūdens, jo ar neko citu nevar palīdzēt, kā arī 09.10 atbrauca Rīgas ūdens, paskatījās kaut ko lūkā zem zemes, paskatījās skaitītāju tajā pašā lūkā secināja – ka problēmas vispār NEREDZ, pateica ka uzrakstīts protokolu un nodos kaut kam tālāk!

  • Pēc SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” sniegtās informācijas, oktobra sākumā SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” (turpmāk – Pārvaldnieks) darbinieki veica dzīvojamās mājas Platajā ielā 7, Rīgā (turpmāk – Dzīvojamā māja) ūdensapgādes sistēmas apsekošanu, tajā skaitā apsekojot dzīvokļu īpašumos esošās inženierkomunikācijas. Apsekošanas rezultātā konstatēts aukstā ūdensvada nepietiekošs spiediens Dzīvojamā mājā, kā arī dzīvoklī Platajā ielā 7 – 11, Rīgā vispār nav nodrošināta aukstā ūdens padeve, jo dzīvoklis atrodas tālākajā mājas galā un nepietiekama ūdens spiediena rezultātā tam netiek nodrošināts aukstais ūdens.
  • Ievērojot minēto, Pārvaldnieks pēc apsekošanas nosūtīja SIA “Rīgas ūdens” vēstuli Nr.13-1/49239 ar lūgumu pārbaudīt aukstā ūdens spiedienu savās apkalpes robežās. SIA “Rīgas ūdens” darbinieki apsekoja Dzīvojamās mājas komercuzskaites mēraparāta mezglu, konstatējot avāriju ūdensapgādes sistēmā, proti, noplūdušais ūdens nav nonācis kanalizācijas sistēmā.
  • Līdz ar to, SIA “Rīgas ūdens” darbinieki veica mēraparāta sietiņa tīrīšanu, izmērot spiedienu ūdensvada ievadā, konstatējot nepietiekamu caurplūdi.
  • Pārvaldnieks atkārtoti nosūtīja SIA “Rīgas ūdens” vēstuli Nr.13-1/50851 ar lūgumu nodrošināt atbilstošu ūdens caurplūdi SIA “Rīgas ūdens” apkalpes robežās.
  • Apkopojot minēto, SIA “Rīgas ūdens” bija nepieciešams nodrošināt atbilstošu aukstā ūdens caurplūdi savā apkalpes robežā, lai ūdens tiktu piegādāts arī dzīvoklī Platajā ielā 7 – 11, Rīgā. Tikai pēc SIA “Rīgas ūdens” veiktajām darbībām Pārvaldnieks varēs organizēt citus papildus darbus, ja tādi būs nepieciešami.
  • SIA “Rīgas ūdens” informē, ka 24.10. SIA “Rīgas ūdens” darbinieki nomainīja ēkas ūdensvada pievadu, līdz ar ko, ar spiedienu jau novembra sākumā visam ir jābūt kārtībā.
0 Komentāri
Inline Feedbacks
View all comments

Aktualitātes