Par aktuālo Rīgā (19.09.2019.)

Par aktuālo Rīgā (19.09.2019.)

23.09.2019

Klausies Aināra Rutkēviča sarunu ar Oļegu Burovu par aktualitātēm Rīgas pilsētā.

Raidījums Par aktuālo Rīgā Radio SWH ēterā katru ceturtdienu pulksten 18:30.

Uzdod savu jautājumu šeit

Raidījuma ieraksts:

 

#2549 Kārtība. 2019-09-09 09:31:07
Labrīt. Vai beidzot tiek domāts par atkritumu tvertņu nomaiņu pret vienotu stilu? Vienā vietā veco laiku puķpodu stilā, citā lielākas metāliskas. Vismaz ielu sarkanajās līnijās būtu jauki redzēt vienādas atkritumu tvertnes. Varbūt ir izvērtējams arī fakts, ka visās ielās nav vienāda iedzīvotāju plūsma un nevar tikt novietotas vienā izmēra tvertnes…Konkrēts gadījums-atkritumu tvertne uz Merķeļa un Barona stūra. Netālu no Narvesen. Katru rīt atkritumu tvertne ir pārpildīta un darbiniece vāc pāri malām krītošos atkritumus. Varbūt, kioskiem ir jāuzdod pašiem savākt tīrīt atkritumu tvertnes, kas ir tiešā to tuvumā, jo pārsvarā tās tiek aizpildītas ar papīriem un pudelēm, kas iepirktas kioskos.

  • Iedzīvotāja/-as viedoklim var piekrist, atkritumu urnu etalonmodelis pilsētā – gan tām, kas izvietotas pie ēkām, gan ielu sarkanajās līnijās, būtu jāmaina. Kā piemēram, metāliskās atkritumu urnas pie ēkām ir mazas un to vizuālais izskats nav veiksmīgs. Tas pats attiecināms arī uz atkritumu urnām sabiedrisko transportu pieturvietās.
  • Sadarbībā ar Rīgas pilsētas izpilddirektoru, tiek plānots izsludināt konkursu, kurā būs iespējams pieteikt idejas atkritumu urnu vizuālajam izskatam (dizainam), kā rezultātā, izstrādājot un ieviešot jaunu atkritumu urnu etalonmodeli pilsētā.

#2548 Toms 2019-09-07 08:01:09
labrīt. Kādas darbības man būtu jāveic, lai kāpņu telpā veiktu remontu? Telefoniski un uz vietas pie darbiniekiem RNP sniegtā informācija atšķiras.

  • Izvērtējot to, ka nav norādīta konkrēta dzīvojamās mājas adrese, tiek sniegts vispārīgs situācijas skaidrojums.
  • SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” (Turpmāk-Pārvaldnieks) var organizēt dzīvojamās mājas kāpņu telpu remontu, ja attiecīgās dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieki par norādīto darbu izpildi pieņem attiecīgu kopības lēmumu (ar balsu vairākumu (50% +1)  jāpieņem pozitīvs lēmums), papildus lemjot par darbu izpildei nepieciešamā finansējuma nodrošināšanu.
  • Kopības lēmums pieņemams un noformējams, ievērojot Dzīvokļa īpašuma likuma 16., 17., 18., 19., 20. un 21.panta nosacījumus, un iesniedzams jebkurā Pārvaldnieks Klientu apkalpošanas centrā (adreses un darba laiki pieejami interneta vietnē – http://www.rnparvaldnieks.lv/lv/klientiem/klientu_apkalposanas_centri).
  • Veidlapu paraugi dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu pieņemšanai, kā arī plašāka informācija par lēmumu pieņemšanas kārtību pieejama Pārvaldnieka interneta vietnē rnparvaldnieks.lv, sadaļā KlientiemKopības lēmumu pieņemšana.
  • Kā alternatīvs variants tajā gadījumā, ja dzīvojamā mājā darbu izpildei ir nepietiekams uzkrājums, Pārvaldnieks piedāvā kāpņu telpu remontu kā maksas pakalpojumu.

#2547 Mārtiņš 2019-09-05 18:37:06
Es jūs apsveicu sievasmātes aplis, kas Lubānas ielas galā, tas būs kārtējais murgs, ko noteikti sapratīgi cilvēki vēlēsies pārbūvēt.

  • Lubānas ielas apļa pārbūve tiek veikta pēc investora (IKEA) pasūtījuma.
  • Pēc apļa pārbūves tiks izbūvēta nodalīta labā pagrieziena josla virzienā no Lubānas ielas uz autoceļa P4. Tāpat tiks nodalīta labā pagrieziena josla virzienā no Augusta Deglava ielas uz Lubānas ielu, kas samazinās automašīnu klātbūtni pašā rotācijas aplī un uzlabos transportlīdzekļu plūsmu. Rotācijas apļa mezglos plānots ierīkot gājēju pārejas ar speciālo papildus apgaismojumu. Papildus tiks pārbūvēta lietus ūdens kanalizācija un ielas apgaismojuma tīkli.
  • Objektu plānots pabeigt līdz septembra beigām.

#2546 Dace 2019-09-04 08:52:09
Labrīt. Vai ir apgūta kāda pievienotā vērība un secinājumi pilotprojektam \”iekāpšana pa sabiedriskā transporta priekšējām durvīm\”?

  • Jā, rezultāti ir zināmi un tie uzrādījuši ļoti labus rezultātus, un liecina, ka e-talona reģistrācija 1. trolejbusa, 10., 20., 28. un 60. autobusa maršrutā ir palielinājusies par vairāk nekā 20%, kas pārsniedz uzstādīto mērķi.
  • Ņemot vērā rezultātus, pilotprojekts, kura laikā piecos sabiedriskā transporta maršrutos – 1. trolejbusā, 10., 20., 28. un 60. autobusā pasažieru iekāpšana notiek pa priekšējām durvīm, tiek pagarināts līdz decembra beigām.
  • Termiņš pagarināts, lai pārbaudītu, kā minētā kārtība darbosies rudenī, kad transportā pārvietojas lielāks pasažieru skaits.

#2545 Bruno 2019-08-29 08:53:07
Labrīt. Aplis Juglas – Lubānas – A.Deglava. Kad beidzot tiks pabeigts remonts? Vai ir paredzēta gājēju pāreja no Lubānas ielas uz “Depo”?

  • Juglas apļa pārbūve tiks pabeigta septembrī, paredzot drošu brauktuvju šķērsošanu gājējiem.
  • Kas attiecas uz gājēju pārejas ierīkošanu pie lielveikala “Depo”, kas atrodas Stopiņu novada teritorijā, Rīgas pašvaldība nav plānojusi regulējamas gājēju pārejas izbūvi. Turklāt, pēc rīcībā esošās informācijas, tuvāko pāris gadu laikā lielveikals mainīs savu atrašanās vietu, kur būs ērtāka nokļūšana gan gājējiem, gan autovadītājiem un velobraucējiem.

#2544 Elita Benzīns 2019-08-26 17:05:06
Rīga, Zolitūde, Anniņmuižas iela posmā starp Paula Lejiņa ielām (pretī jaunbūvējamam Lidlam). Anniņmuižas ielas brauktuves otrajā rindā uz brauktuves ir uzzīmēts sašaurinājums ar domājamu pārkārtošanos braukšanai pa 1.-o rindu. Zīmju nav! 1.-ajā rindā regulāri stāv noparkots transports. Praktiski visa Anniņmuižas ielas 1-ā rinda ir tikai stāvvieta. Tas pats, kas ar Kurzemes prospektu un Dzirciema ielu posmā no Sēlpils ielas līdz Jūrmalas gatvei…. Amerikam rakstījām gadus =/- piecus. Jums, kādi plāni? Rīgas ielas – mazturīgajiem autoīpašniekiem automašīnu novietošanai? Satiksmes drošība, satiksmes plūsmas caurplūdes spēja tikai samazinās!

  • Diemžēl, automašīnu skaits pilsētā pieaug ar katru gadu un iekšpagalmos visiem vietas nepietiek. Lai rastu kompromisu, ir atļauts stāvēt automašīnām iedzīvotājas minētajās ielās. Iela ir publiska, un to var izmantot ikviens rīdzinieks, vai pilsētas viesis.
  • Pēc ceļu satiksmes negadījumu audita (CSDD publiskā datu bāze, kur policija ievieto visus reģistrētos negadījumus), šobrīd nav pamats uzskatīt, ka šie ielu posmi apdraud satiksmes drošību.

#2543 pašvaldības policists 2019-08-26 14:42:47
Sveiki! Jautājums būs par Čaka ielu 151/160 zem Zemitānu tilta netālu no Zemitānu stacijas vairākus gadus bija maksas stāvvieta automašīnām. Šā gada pirmajā ceturksnī maksas stāvvieta tika likvidēta. Gandrīz pusgadu tuvējas apkārtnes iedzīvotāji kā arī tuvējo ofisu un centru darbinieki un apmeklētāji novietoja savas automašīnas agrākajā maksas stāvvietā, vietas sanāca visiem un nebija nekādu problēmu. Tad pienāca 21.augusts, kad Rīgas pašvaldības policijas darbinieki visām zem tilta novietotajām automašīnām izrakstīja administratīvā pārkāpuma protokolu – lēmumu jeb 40 eiro sodu. Pamatojoties uz Ceļu satiksmes noteikumu 121.panta 3.apakšpunkta neievērošanu. Šajā apakšpunktā minēts, ka automašīnas zem tilta atļauts novietot, ja ar ceļa zīmēm vai ceļa apzīmējumiem nav noteikts citādi. Dotajā adresē zem Zemitānu tilta uz asfalta seguma ir apzīmējumi, kuri liecina par stāvvietām, līnijas, kuras apzīmē transportlīdzekļu stāvvietu robežas. Iedzīvotājiem vēršoties Rīgas pašvaldības policijas Latgales pārvaldes iecirknī (sastādīja protokolus), gan telefoniski, gan rakstiski, no darbiniekiem tika saņemts nepamatots uzbrauciens iepazīties ar noteikumiem un samaksāt sodu. Automašīnu novietošana stāvvietā neradīja apdraudējumu citiem ceļu satiksmes dalībniekiem vai viņu mantai, bet pašvaldības policisti domāja savādāk un protokolus sastādīja apmēram divdesmit automašīnām, kuras tajā brīdī bija tur novietotas. Aicinu Burova kungu un citas atbildīgas pašvaldības iestādes rast iespēju anulēt visus izrakstītos administratīvā pārkāpuma protokolus iepriekš minētajā adresē, kā arī uzstādīt ceļa zīmi, ka šī ir oficiāla stāvvieta, jo acīmredzot ar ceļa apzīmējumiem ir par maz, lai pašvaldības policijas darbinieki mācētu atšķirt vārdu VAI no vārda UN, kas rakstīti Ceļu satiksmes noteikumu 121.panta 3.apakšpunktā.

  • Saskaņā ar ceļu satiksmes noteikumiem šajā vietā novietot auto nedrīkst. Pēdējo dienu laikā Rīgas pašvaldības policijā ir saņemti vairāki izsaukumi no iedzīvotājiem, kuri ziņo par konkrēto pārkāpumu. Attiecīgi Rīgas pašvaldības policijas ekipāžām ir jābrauc uz notikuma vietu un jāpārbauda, vai iedzīvotāju sniegtās ziņas atbilst patiesībai.
  • Augusta pēdējās nedēļas laikā vairāk nekā 20 automašīnām tika atstāti brīdinājumi (brīdinājumi nav protokoli – tie ir uz parastas papīra lapiņas uzdrukāti paziņojumi, kuriem nav nekādas juridiskas sekas), ka šajā vietā ir likvidēta autostāvvieta un attiecīgajā vietā transportlīdzekļus novietot nedrīkst. Pāris automašīnām tika arī sastādīti protokoli un, ņemot vērā, ka brīdinājumi autovadītājiem tika atstāti jau vairāk nekā nedēļu (šajā vietā pārsvarā novietotās automašīnas ir vienas un tās pašas, nevis katru dienu citas), tad turpmāk arī tika un tiks sastādīti protokoli.
  • Runājot par horizontālajiem ceļu apzīmējumiem, proti, līnijām, kas it kā iezīmē transportlīdzekļu novietošanas veidu, ir jāatgādina, ka tie strādā tikai kopā ar attiecīgu ceļa apzīmējumu (zīme “P”). Ja šādas ceļa zīmes nav, tad autovadītājam nemaz nav pamata braukt iekšā zem tilta esošajā teritorijā.

#2542 Alvis 2019-08-26 11:17:14
Vēlamies atteikties no gāzes plīts un uzstādīt elektrisko. 2 istabu dzīvoklis, 119.sērija, pirmais stāvs. Kāda ir šāda procesa juridiskā puse? Cik tas varētu maksāt? Tāpat, kas notiek tādā gadījumā ar elektrības skaitītājiem kāpņu telpā, vai tie izturēs?

  • Lai uzsāktu gāzes padeves atslēgšanu un gāzes plīts nomaiņu uz elektrisko plīti, vispirms būtu jāvēršas AS “Sadales tīkls”, lai noskaidrotu jautājumu par jaudas pieslēguma iespējamību daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas konkrētajā dzīvoklī.
  • Ja gadījumā būs nepieciešams jaudas palielinājums, tad pakalpojuma sniedzējs sniegs detalizētu informāciju par tālākām darbībām, kuras jāsaskaņo ar dzīvojamās mājas pārvaldnieku un arī ar dzīvokļu īpašniekiem saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likumā noteikto, jo pavarda veida nomaiņa skar visu dzīvokļu īpašnieku kopīpašumu – elektroenerģijas jaudas palielināšana, elektroinstalācijas maiņa utldz. Tikai pēc tam, ja ir saņemtas piekrišanas, saskaņojumi, jāvēršas AS ”GASO”, lai normatīvos noteiktajā kārtībā izbeigtu noslēgto gāzes pakalpojuma līgumu, pārtrauktu gāzes padevi  un demontētu gāzes skaitītāju.
  • Visi augstāk minētie pakalpojumi ir maksas pakalpojumi un to izmaksas ir atrunātas pakalpojumu sniedzēju mājas lapās.
  • Svarīgi uzsvērt, ka gāzes stāvvadi dzīvoklī jāsaglabā, tie netiek demontēti, jo caur tiem tiek nodrošināta gāzes padeve visā daudzdzīvokļu mājā.

#2541 Žanis 2019-08-26 08:41:43
Labdien! Vai kāpņu telpā drīkst uzstādīt pandusu bērnu ratiņiem? Ar ko tas būtu jāsaskaņo? Varbūt jau ir pieejamas gatavas konstrukcijas risinājumi?

  • Saskaņā ar Ministru kabineta 19.04.2016. noteikumu Nr.238 “Ugunsdrošības noteikumi” (turpmāk – Noteikumi Nr.238) 241.punktu Ja evakuācijas ceļa brīvais platums ir 1 m, pa to atļauts evakuēt cilvēkus, kuru skaits nepārsniedz 50. Ja evakuācijas ceļa brīvais platums ir 1–1,2 m, pa to atļauts evakuēt 51–250 cilvēkus. Ja evakuējamo skaits no telpas vai no vienā stāvā izvietotām telpām pārsniedz 250 lietotājus, evakuācijas ceļa summārais platums katriem nākamajiem 100 lietotājiem ir par 50 cm lielāks. Ārstniecības un aprūpes iestādēs, ja evakuējamo cilvēku skaits pārsniedz 50, evakuācijas ceļa brīvais platums nedrīkst būt mazāks par 1,80 m.

Atbilstoši Noteikumu Nr.238 246.9.punktā noteiktajam evakuācijas ceļos aizliegts izvietot uz grīdas segumu (pārklājumu) un dekorācijas, kas traucē vai apgrūtina cilvēku evakuāciju.

Tādējādi, ja dzīvojamās mājas kāpņu telpas brīvais platums atbilst Noteikumu Nr.238 prasībām, dzīvojamās mājas kāpņu telpā iespējams ierīkot pandusu.

  • Līdz ar to ir jāskata konkrētā dzīvojamā māja ar tās faktisko konfigurāciju.
  • SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” rīcībā nav gatavu konstrukciju/risinājumu, jo katrs gadījums tiek izskatīts individuāli un projektēts atsevišķi.
  • Pandusa izvietošana dzīvojamā mājā jāsaskaņo ar konkrētās mājas dzīvokļu īpašniekiem, kā arī ar Rīgas pilsētas būvvaldi.

#2540 Iluta 2019-08-24 13:17:45
Sveiki, mana paziņa ir braukusi ar 47 maršruta autobusu (70753), iekāpusi reizē ar kontrolieriem, validējusi savu braukšanas karti, parādījies zaļš signāls, bet nav noskanējis skaņas signāls, viņa ir vērsusies pie vadītāja ar jautājumu vai viņai nebūs problēmas ar brauciena reģistrāciju, uz ko ir saņēmusi atbildi, ka vadītājs ir aizņemts un atbildi nesniegs. Pasažiere ir validējusi savu karti atkārtoti, bet atkal nav bijis skaņas signāls, viņa ir vērsusies pie kontroliera ar šo jautājumu un kuru esot saņēmusi norādījumus, kas būtu veicamas pašam pasažierim. Klients ir neapmierināts ar kontroliera attieksmi un nevēlēšanos iesaistīties jautājuma risināšanā un pēc pasažiera lūguma nav uzrādīta darba apliecība. Jautājums – vai vadītājam, vai kontrolierim būtu jāiesaistās šādas situācijas risināšanā; vai ja validatorā nenoskan skaņas signāls, bet bija iedegusies zaļā gaisma, brauciens ir fiksēts.

  • Kas attiecas uz transporta līdzekļu vadītāja pienākumiem, tad vadītājs ir atbildīgs par drošu pasažieru pārvadāšanu un brauciena laikā sarunāties ar pasažieriem nedrīkst.
  • Savukārt informāciju par kontrolieru rīcību nodota atbildīgajai struktūrvienībai, lai atkārtoti pārrunātu kvalitatīvas klientu apkalpošanas principus. Atvainojamies, ja mūsu darbinieku rīcība ir radījusi nepatīkamas emocijas.
0 Komentāri
Inline Feedbacks
View all comments

Aktualitātes