Par aktuālo Rīgā (28.06.)

Par aktuālo Rīgā (28.06.)

29.06.2018

 

#2259 Lauris 2018-05-31 13:13:52
Lasu 30.maija interviju laikrakstā “Diena” ar Rīgas Domes priekšsēdētāja kungu Nilu Ušakovu un brīnos. “šogad esam sākuši remontēt ielas jau maija otrajā dekādē. Ātrāk nevarēja, jo bija salnas un sniegs.” Piedodiet atvainojiet, bet par kādu sniegu iet runa? Pēc Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas datiem Rīgā šogad pēdējo reizi sniegs tika fiksēts 31.martā. Sals gaisā (mīnus grādi) tika fiksēti 3.aprīlī, bet uz zemes 13.aprīlī. Tāpat ieteiktu vadošajām amatpersonām, kad runa iet par kāda objekta nodošanu ekspluatācijā, precizēt gadu, jo bieži tas septembris var izrādīties ne šī gada, bet nākamā vai aiznākamā.

Es domāju, ka katrs, kurš sniedz interviju, arī pats komentē. No savas puses gribu teikt, ka, iespējams, ir kāds pārpratums ar teksta saturu.

Piemēram, jāmin, ka gan Lucavsalas ielas pārbūve, gan būvdarbi Ata, Vagonu un Augšielā tika uzsākti jau ziemas periodā. Ir svarīgi uzsvērt, ka ielu var remontēt, ja diennakts vidējā gaisa temperatūra ir vairāk kā 4 grādi virs nulles (nopietnie asfalta darbi). Bet, piemēram, seguma atjaunošanu, ceļu horizontālā apzīmējuma uzklāšanu utl., nepieciešams sagaidīt, kad vidējā gaisa temperatūra ir vismaz 10-15 grādi virs nulles. Līdz ar to, remontdarbi ne tikai ir atkarīgi no politiķu vēlmes vai no iedzīvotāju prasībām. Remontdarbu uzsākšanās laiks ir atkarīgs arī no konkrētiem tehnoloģiskajiem procesiem.

Situācijās, kad kāds mans kolēģis sniedz interviju, atbild uz jautājumiem, attiecīgi izmantojiet iespēju un lūdziet sniegt komentārus viņam. Es atbildu par sevi.

#2258 Letīcija 2018-05-30 14:41:13
Vai jūs kā Rīgas pēc ranga otrā amatpersona varat pateikt, kā pilsētas vadītājs pilsētas aktīvistus publiski drīkst saukt par “pajoliņiem”, regulāri pret opozicionāriem un tiem, kuri uzskati atšķiras, izturēties nihilistiski un nicinoši?

Jā, mēs esam divi Rīgas domes vadītāji, bet es šodien negribu komentēt mana kolēģa sacīto. Domāju, ka viņš pats atnāks uz Radio SWH vai kādu citu studiju un skaidros, ko viņš ar to domājis.

#2257 Jānis 2018-05-29 11:22:07
Ierosinājums Radio SWH: varbūt iespējams šos uzdotos jautājumus un atbildes kaut kā strukturēt, lai var ērti meklēt caur meklētāju vai pa tēmām?

Strukturēt jautājumus pa tēmām nav iespējams, jo tēmu, kā jau klausītājs būs pamanījis, ir ļoti daudz.

#2256 Jānis 2018-05-29 11:20:27
Par Rīgas namu pārvaldnieku. (Iespējams, ka jautājums ir jau uzdots, bet atbildi nevaru atrast). Kāpēc ūdens skaitītājus e-parvaldnieks.lv var iesniegt tikai mistiskas 3 dienas? Rēķinu tāpat izraksta tikai 20.datumā nākošajā mēnesī. Ja šo termiņu 3x nokavē, tā piestāda mistisku soda naudu, kaut gan realitātē ir samaksāts par ūdeni vairāk nekā skaitītājs rāda. Izskatās pēc reketa 90.gadu stilā. Varēja vismaz uztaisīt, ka iet atgādinājums uz e-pastu, par skaitītāja rādījumu iesniegšanas termiņu, kā to dara citas kompānijas. Vai tiešām Rīgas namu pārvaldnieks vēl dzīvo akmens laikmetā? No pašas kompānijas atbildi dabūt neizdevās.

Maksa par SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” (turpmāk – RNP) pārvaldīšanā esošajās dzīvojamajās mājās patērēto ūdeni tiek aprēķināta atbilstoši 09.12.2008. Ministru kabineta noteikumu Nr.1013 “Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu” (turpmāk – Noteikumi) noteiktajai kārtībai un aprēķinu metodikai. Saskaņā ar Noteikumu 27.punktu dzīvokļa īpašnieks pārvaldnieka noteiktajā kārtībā un termiņā katru mēnesi nolasa ūdens patēriņa skaitītāju (turpmāk – ŪPS) rādījumus un nodod tos pārvaldniekam aprēķinu veikšanai.

Tātad, RNP klientiem ŪPS rādījumus jāiesniedz kādā no sekojošiem veidiem:

  • elektroniski – bezmaksas pašapkalpošanās vortālā www.e-parvaldnieks.lv (pieejama arī vortāla mobilā versija);
  • ievadot datus skaitītāju rādījumu nodošanas terminālī kādā no RNP Klientu apkalpo-šanas nodaļām: Brīvības ielā 49/53, Rīgā, Aleksandra Čaka ielā 42, Rīgā, Zebiekstes ielā 8 (iepriekš Augusta Deglava ielā 106 k-4), Rīgā, Tilta ielā 11 k-1, Rīgā un Mārtiņa ielā 7, Rīgā (darba laiki pieejami interneta vietnē – http://www.rnparvaldnieks.lv/lv/klientiem/klientu_apkalposanas_centri) līdzi ņemot ikmēneša rēķinu;
  • izmantojot mobilā tālruņa SMS sūtot īsziņu uz numuru 144 (informācija par to, kā no-dot ŪPS rādījumus, izmantojot mobilā tālruņa SMS, pieejama RNP mājaslapā (https://rnparvaldnieks.lv/jadmin/tiny/elfinder/files/Komunikacijas%20nodala/SMS_usk_iesniegsana.pdf);
  • aizpildītu veidlapu (ikmēneša pakalpojumu rēķina apakšējā daļa) iemetot ŪPS rādījumu nodošanai paredzētajā kastītē dzīvojamajai mājai piesaistītajā iecirknī (var iesniegt no 25. līdz 27.datumam (ieskaitot)).

ŪPS rādījumu iesniegšanas termiņš elektroniski vortālā www.e-parvaldnieks.lv, RNP klientu apkalpošanas centros izvietotajos e-kioskos/ termināļos un ar īsziņas (SMS) starpniecību ŪPS rādījumus var iesniegt no 25. līdz 28.datumam (ieskaitot), pirms un pēc noteiktajiem datumiem iesniegtie rādījumi netiek reģistrēti.

Savukārt saskaņā ar Noteikumu 29.punktu, ja dzīvokļa īpašnieks nav iesniedzis informāciju par ŪPS rādījumiem, pārvaldnieks aprēķina ūdens patēriņu atsevišķajam īpašumam, ņemot vērā konkrētā atsevišķā īpašuma vidējo ūdens patēriņu par pēdējiem trim mēnešiem, bet ne ilgāk kā trīs mēnešus pēc kārtas.

Attiecībā uz ŪPS rādījumu iesniegšanas termiņiem – RNP norēķinu uzskaites sistēma ir izstrādāta, paredzot klientu pakalpojumu rēķinu sagatavošanu vienu reizi mēnesī. Lai dzīvojamo māju dzīvokļu īpašniekiem tiktu veikts korekts iepriekšējā periodā (mēnesī) saņemto pakalpojumu aprēķins, to pakalpojumu patēriņa uzskaite un apkopošana, kuru izmantošanas rādījumus iesniedz lietotāji (klienti), tiek veikta maksimāli īsā periodā. Šāds norēķinu apstrādes režīms vienlaikus pamatojas uz faktu, ka pakalpojumu sniedzēji (SIA “Rīgas ūdens”, AS “Rīgas Siltums”, AS “Latvenergo” u.c.) iesniedz RNP ikmēneša rēķinus par iepriekšējā periodā – kalendārajā mēnesī – sniegto pakalpojumu, līdz ar to minētā kārtība nepieciešama savstarpējo norēķinu veikšanai.

Jautājumā par atgādinājumu par ŪPS rādījumu iesniegšanas nepieciešamību RNP informē, ka katru mēnesi ŪPS rādījumu iesniegšanas perioda sākumā RNP nosūta uz vortālā www.e-parvaldnieks.lv reģistrētajām klientu elektronisko pastu adresēm informatīvu paziņojumu ar tekstu “Laiks nodot ūdens skaitītāju rādījumus par “mēnesis. gads”.

Papildus paskaidrojums – jo īsāks ŪPS rādījumu nolasīšanas termiņš, jo augstāka rezultāta precizitāte. RNP darbinieki nolasa mājas kopējā ŪPS rādījumus, savukārt dzīvokļu ŪPS rādījumus nolasa dzīvokļu īpašnieki. Norēķins ar SIA “Rīgas ūdens” tiek veikts pēc kopējā skaitītāja rādījumiem. Starpība starp kopējā un dzīvokļu ŪPS arī tiek aprēķināta/piestādīta dzīvokļu īpašniekiem. Attiecīgi, jo īsākā laika periodā un precīzāk nolasa visu ŪPS rādījumus, jo mazāka starpība.

RNP vienmēr piedāvā savu māju dzīvokļu īpašniekiem kā risinājumu – uzstādīt visos mājas dzīvokļos paaugstinātas precizitātes klases ŪPS ar attālinātu datu nolasīšanas sistēmu. Rezultātā visu ŪPS rādījumi tiek nolasīti sistēmā vienlaicīgi! Dzīvokļu īpašniekiem vairs nav jāuztraucās par rādījumu nodošanu, viss notiek elektroniski, un starpība samazinās līdz minimumam. Šādus skaitītājus arī nevar ietekmēt ar magnētu, tātad nevar zagt ūdeni, nav jāmaksā par kaimiņu izdarībām.

#2255 Ingus 2018-05-28 19:38:10
Sveicināti, Jautājums par Rīgu, Riepnieku ielu. Nu jau kādus ~2 mēnešus ielai mainīts kustību virziens. Kā noprotams šis solis ir, lai tiktu ierīkotas autobusa pieturas starppilsētu autobusiem un iela “nodota” Galss-Buss izmantošanai. Cik ilgi plānots uzturēt autobusa pieturu? Ja tas ir ilgtermiņa projekts, tad jautājums par gājēju pārejām, jo esmu pārliecināts, ka dienas laikā no/uz Salaspili, Ropažiem u.c. piepilsētām par šo ielu pārvietojas daudzi, jo daudzi tūkstoši. Pašas nosacītās pietura vietas tiek uzkoptas, bet 3m tālāk netiek uzkopts, un ielas malas ir pilnas ar izsmēķiem un citiem atkritumiem. Tā pat autobusi plūsma ir ļoti intensīva, kas arī satiksmi krietni sarežģī kvartālā, nemaz nerunājot par to, ka autobusi regulāri savstarpēji signalizē, protams, arī izplūdes gāzes. Gājēju neregulētas plūsmas, auto, kas joprojām nereti dodas pretējā virzienā par šo mazo ielu… bet policijas prevencija arī īsti nav manīta. Rīgas Domei ir iesniegts vairāku desmitu Riepnieku ielas iedzīvotāju paraksti par šo jautājumu. Retoriski un Interesanti, kā SIA Galss Bus var iegūt veselu ielu savā pārvaldībā…? Blakus ir Abrenes iela, kur ir iespējams satiksmi pārvirzīt, kā arī iebraucējiem daudz ērtāk būtu ar citu sabiedrisko transportu doties gaitās.

  1. Rīgas domes Satiksmes departaments (turpmāk – Departaments) informē, ka 2018.gada būvniecības sezonā plānots veikt vērienīgus pārbūves darbus Rīgā, Turgeņeva ielā, kuru laikā tiks izveidota atsevišķa velojosla. Šī josla būtiski ietekmēs esošo pieturvietu iepretim Zinātņu akadēmijas ieejai, – tiks samazināts attiecīgās braukšanas joslas garums. Papildus, lai Turgeņeva ielu atslogotu no galapunkta funkcijas reģionālās nozīmes autobusiem, 2017.gada nogalē Departaments ar VSIA “Autotransporta direkcija” vienojās par reģionālo autobusu gala pieturvietas noteikšanu Riepnieku ielā.
    Departaments norāda, ka šāda satiksmes organizācija Riepnieku ielā ir pagaidu risinājums. Iepriekš minēto plānoto būvdarbu laikā Turgeņeva ielā būs būtiski apgrūtināta gan transporta, gan gājēju kustība, tāpēc nebūtu lietderīgi veidot jaunu piesaistes objektu Elijas ielā – tiešā būvdarbu tuvumā. Pēc būvdarbu pabeigšanas Turgeņeva ielā būs izveidota atbilstoša infrastruktūra gājējiem Turgeņeva ielas šķērsošanai, proti, ierīkota gājēju pāreja Turgeņeva un Elijas ielu krustojumā. Pēc šo darbu pabeigšanas tiks izskatīta iespēja ierīkot starppilsētu autobusu gala pieturvietu Elijas ielā.
  2. Par pieturvietu uzturēšanu Riepnieku ielā Departaments informē, ka abas pieturas ir ieslēgtas Rīgas pilsētas, Latgales priekšpilsētas centralizēti kopjamo pieturvietu sarakstā un tiek koptas regulāri. Par Riepnieku ielas ietvju kopšanu saskaņā ar “Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi” Nr.146 ir atbildīgi piegulošās zemes īpašnieki, pārvaldītāji vai lietotāji, kurām ir jānodrošina piegulošās zemes (ietves) kopšanu līdz brauktuves malai (izņemot pieturvietas). Saistošo noteikumu izpildes kontroli ir tiesīgi veikt Rīgas domes Administratīvās inspekcijas amatpersonas un Pašvaldības policijas amatpersonas. Teritorija tiks apsekota.

Iedzīvotāji tiek aicināti par šādiem pārkāpumiem ziņot pa tiešo Rīgas pašvaldības policijai vai RD Administratīvajai inspekcijai. Ideālā gadījumā, ja ir tāda iespēja, ziņojumam pievienot arī fotoattēlus (piemēram, Rīgas pašvaldības policijas mobilajā aplikācijā).

#2254 Lolita 2018-05-28 10:25:19
Jautājums par Rīdzinieka kartēm. Cik tad tās par naudu 2 gadu laikā ir iegādājušies? Es savā veikalā nepārdodu preci, kuru ilgā laika posmā neviens nav nopircis. P.S. Cerams, ka Amerika kungs, neatrunāsies ar tekstu par komercnoslēpumu.

Rīdzinieka kartes mērķis ir sniegt atlaides un priekšrocības Rīgā deklarētām personām vai personām, kurām Rīgā ir īpašums. Šobrīd ir izsniegtas 415346 Rīdzinieka kartes, kuras iepriekš minētajām personām, pirmreizēji, tiek noformētas bez maksas. Rīdzinieka kartes lietotāji var norēķināties par RP SIA “Rīgas satiksme” apsaimniekotajām autostāvvietām B, C un D zonās ar 20% atlaidi, iegādāties stundas biļetes ar 50% atlaidi, kā arī izmantot citas priekšrocības. Par maksu 775 eiro nav iegādāta neviena karte, bet šāda iespēja tika radīta tikai pēc VARAM lēmuma, ka Rīdzinieka kartes priekšrocībām jābūt pieejamām arī citiem cilvēkiem, kuri nav deklarēti Rīgā, vai kuriem Rīgā nav īpašums, un pārdošana nav šīs kartes mērķis.

#2253 Lolota 2018-05-28 10:23:23
Vēlētos izteikt lielu pateicību Rīgas vadītājiem, ka rūpējaties par to, lai rīdzinieki vairāk pārvietotos ar kājām, tādejādi uzlabojot savu veselību. Minēšu tikai divus piemērus kā tas notiek. Pārvietojos no Teikas uz Pārdaugavu ikdienā. 1. ja braucu ar 1.tramvaju, tad Stacijas laukuma pieturā varu izkāpt, iziet cauri Vecrīgai un turpināt ceļu ar to pašu tramvaju. Skaisti var apskatīt Vecrīgu. 2. ja braucu ar autobusu pa Brīvības ielu, tad ar remontu sākšanos varu izkāpt noiet pāris pieturas, apsteigt vairākus jau iepriekš aizgājušos autobusus un vietā, kur remonti beidzas turpināt ceļu jau ar iepriekš aizgājušu autobusu. Protams, šāda glauna iespēja paveras tikai Rīdzinieku kartes īpašniekiem.

Vasara ir laiks, kad notiek daudz un dažādi remonta darbi, kas skar arī sabiedrisko transportu, jo tiek remontētas gan ielas, gan sliedes, tāpēc arī veidojas sastrēgumi un/vai ir noteikti ātruma ierobežojumi, kas palēnina sabiedriskā transporta kustību. Protams, remonta darbu laikā ir jārēķinās ar dažādām neērtībām, bet tas ir uz laiku, lai pēc tam, ilgstoši, situācija būtu labāka.

#2252 Valters 2018-05-27 14:35:27
Sveiki, šis nebūs jautājums, bet, ja ir kāds komentārs, tad varat pievienoties… Tātad braucu pa Brīvības ielu posmā no tirdzniecības centra Alfa un redzēju, ka daudz kokus gar Brīvības ielu stāda uz centra virziena pusi.. tas gan ir baigi labi…

Brīvības ielā katru gadu nākas izzāģēt sausos kokus, kas nokaltuši dažādi iemeslu dēļ – sāls ietekme, savulaik veloceliņa būvniecība, ielas seguma maiņas projekts, inženierkomunikāciju ierīkošana un remonts u.c.

Lai atjaunotu liepu stādījumus Brīvības ielā, posmā no Alfas līdz Gaisa tiltam Rīgas domes Mājokļu un vides departaments Vides pārvalde (Turpmāk – MVD) šogad organizēja 45 koku stādīšanu. Līgums par darbiem tika noslēgts ar SIA “Labie koki”, kas visas veģetācijas sezonas garumā veiks arī jaunstādīto koku uzturēšanu. Pašreiz koki tiek regulāri laistīti.

MVD nākamajos gados iespēju robežās plāno turpināt liepu stādījumu atjaunošanu Brīvības ielā.

#2251 Marika Kiesnere 2018-05-25 09:38:35
Labdien. Dzīvoju pie Atgāzenes stacijas. Ceļš, kas iet pa Adulienas/Dzelzceļa ielu nav asfaltēts. It īpaši vakaros pēc plkst.17 uz šim ielām auto satiksme ir ļoti intensīva (tiek apbraukts Vienības gatves sastrēgums). Lai arī iz uzstādīta zīme, ka šeit ir dzīvojamā zona, tikai retais auto vadītājs to ievēro. Esam zvanījuši uz Rīgas Domes satiksmes departamentu par sasāpējušo problēmu (iepriekšējos gados). Atbilde bija, ka pa šo ielu auto satiksme nav intensīva un tuvākajā laikā nekas neuzlabosies. Ja neticat, varbūt atbraucat pēc plkst.17 saulainā, sausā laikā un paskatieties kas šeit notiek. Ja nav iespējams šo ielu noasfaltēt, varbūt ir iespēja ielas segumu pārklāt ar kādu līdzekli, kas mazina putekļu intensitāti, vai arī ierobežot satiksme vakara stundās. Paldies par atbildi.

Ņemot vērā ilgstošo sausumu pastiprināti put ielas. Šo ielu vienas reizes atputekļošana izmaksā 100 000 eiro ar PVN, lai būtu efektīvi, regulāri jāveic atkārtoti. Tāpēc Rīgas domes Satiksmes departaments šos darbus pieejamā finansējuma ietvaros veic tikai atsevišķās ielās ar blīvu apbūvi un lielu satiksmes intensitāti. Tiks izskatīta iespēja veikt atputekļošanu Adulienas ielā.

 

0 Komentāri
Inline Feedbacks
View all comments

Aktualitātes