Kulta Ēdienu ceturtās sezonas raidījumu sēriju noslēgs stāsts par neticami skaisto un pārsteidzošo Ungāriju, kur dzīvo džempercūkas, ragainas aitas, zilas stepes govis un milzīgām birstēm līdzīgi suņi. Kur papriku uzturā lieto vairāk kā maizi, un cilvēki uz dzīvi raugās ar augstu paceltu galvu.
Pat grūti noticēt, ka te pat Eiropā atrodamas tādas vietas kā Ungārijā. Vienas valsts ietvaros ir iespējams nokļūt gan svelmainā stepē Hortobagy, gan ainaviskā kalnu pasaulē, gan deviņu vulkānu nosētā Balatona ezera apkaimē.
Greznā, monumentālas arhitektūras un izsmalcinātu restorānu piepildītā Budapešta vienlaikus ir jauniešu iecienītākais ceļamērķis pasaulē, jo šī pilsēta burtiski pulsē no uzdrīkstēšanās būt brīviem.
Ungāru ēdieni ir kults visā pasaulē, un tos tad arī dodamies pētīt – galvenajā lomā gulašs. Uzzināsim arī, kā ungāri no Dienvidamerikas čili pipara uzselekcionēja saldo papriku, kā no šīs paprikas top slavenais lečo un, cik daudz paprikas pulvera gadā apēd vienā Ungārijas mājsaimniecībā. Viesosimies labākajā vīnaudzēšanas reģionā, kur kopā ar vietējiem uzvārīsim vienu kārtīgu zilās stepes govs sautējumu “porkolt”.
Pēc LTV1 raidījuma plkst. 21:15 uzdod jautājumus, zemāk komentāru sadaļā, un atbildes klausies sestdien, 12. decembrī, plkst. 10:00 Radio SWH ēterā!
Šīs sezonas Radio Kulta Ēdienu pārsteigums – vienu jautājuma autoru sagaida balva no attiecīgās valsts un Sirmā.
Kāds ir labākais Ungāru vīns ko esi garšojis? Ko viņi domā par mūsu mājas vīniem?
Kāpēc tieši gulašs?
Kāda atšķirība viņu lečo no mūsējā? kādas ir tās Ungāru nianses?
Kura Ungāru vieta ir tāda kur tu aizej un nespēj vairs atraut acis? Vieta kura tevi aiztur?
Kas bez gulaša ir top ēdiens viņu ikdienā?
Ar ko Ungāri Lepojas vairāk,ar Gulašu,vai daudzveidīgo piparu/papriku klāstu?
Labvakar, Mārtiņ! Tuvojas Ziemassvētki… Latviešu tradicionālie Ziemassvētku ēdieni-pelēkie zirņi, cepetis, piparkūkas. Bet kādi tradicionālie Ziemassvētku ēdieni ir Ungārijā?
Kādas ir ungāru ēdiena “nacionālās krāsas”?
Ar kādu ungāru ēdienu labāk iepriecināt savu vīrieti?
Mārtiņ, vai tiešām tos divus čilli piparus, apaļo un spico, bija tik vienkārši apēst, kā izskatījās raidījumā? Un kā bija pēc tam?
mani visvairāk satrauc jautājums par to kartupeļu biezputras un plūmju desertu. kā garšoja šīs īpatnējās kartupeļu klimpas ar rīvmaizi un plūmi?
Ļoti patika labs un sulīgs teikums Gundel restorānā : “Kvalitatīvi atlasīti produkti un ēdiens ir pasaules līmeņa”
ja es pareizi saprotu paprikas pulveri gatavo arī no tā kātiņa, ko mēs Latvijā metam atkritumos.
No kā pie mums pagatavot to brīnumu jeb sautējumu «porkolt», ko rādīja pēdējā sižetā, kādu gaļu izvēlēties, labu vērsi vai Šarole bullīti
Kas ir par iemeslu, ka Ungārija juties tik relaksēts, izskatījās ka juties kā mājas, varētu domāt, ka katras brīvdienas pavadi Ungārījā :))
Ak Tu buržujs! Tev visas šīs ekskluzīvās iespējas: lidojums ar minilidmašīnu, ieejas muzejos, baseinos, teātros un kūtīs ir bezmaksas?
Labrīt!!:) Paldies par izglitojoši iedvesmojušajiem raidījumiem. Cik sapratu pēc Tevis sacītā, tad pats pārņemsi kādu recepti no ceļojumos iegūtās pieredzes. Vai plūmju pelmeņus un citas ēdienus būs iespēja nobaudīt 3 pavāeriu restorānā?:)
Jautajums par muziku
, shoreiz skanas celinš bija netradicionals…Lists klaviermuzika utt