Konkurss – Saceri pantiņu!

Konkurss – Saceri pantiņu!

30.04.2014

No 12. līdz 16. maijam Radio SWH Rīta Svīta un “Lāči” aicina sacerēt pantiņus par maizi!

Klausies katru darba dienu Radio SWH 7:45, uzzini atslēgas vārdus, šeit ieraksti pantiņu un varbūt tieši tu saņemsi lielisku balvu, ko tev ir sagatavojuši “Lāči”

Salinātā rudzu rupjmaize ir Latvijas tradicionālā rudzu rupjmaize, gatavota no rudzu rupjo miltu plaucējuma, dabīgi raudzēta ar dabīgo ieraugu, kuras ražošanas tehnoloģijā būtiska loma ir rudzu miltu cukurošanās procesam jeb salināšanai. Ar vārdu „salinātā rudzu rupjmaize” tiek apzīmēta no rupjajiem rudzu miltiem cepta maize, kuras gatavošanā izmanto plaucējumu. Tas nozīmē, ka daļu miltu aplej ar karstu ūdeni, vārdiem sakot, maize tiek salināta (saldināta). Tādā veidā tiek panākta cietes klīsterēšanās un tās šķelšana līdz cukuriem. Pateicoties plaucējumā iegūtajiem cukuriem tiek radīta vide rauga un pienskābes baktēriju attīstībai, gatavojot ieraugu rudzu maizēm. Garajā mīklas gatavošanas procesā veidojas vielas, kas nodrošina īpašo un izteikto rudzu maizes garšu un aromātu.

Tradicionāli plaucējumu gatavo lapu koka kublos un to maisa ar koka menti. Plaucējumam paredzēto miltu daudzumu un ķimenes salina jeb noplaucē ar karstu ūdeni. Viena no salinātās rudzu rupjmaizes īpatnībām ir tā, ka plaucējuma un mīklas gatavošanas laikā pievieno ķimenes, kas maizei piešķir īpašu garšu un aromātu.

Gaišais rudzu iesals satur fermentus, tie nodrošina intensīvāku cietes šķelšanu un cukuru veidošanos.

Šo maizi cep uz karsta klona krāsnī, tā veidota iegarena klaipa formā, kas sver vienu vai vairākus kilogramus. Salinātai rudzu rupjmaizei ir gluda, tumša garoza, kuru pēc cepšanas pārziež ar cietes klīsteri vai ūdeni.

Salinātā maize ir ar mazāku skābumu, mazāku cukura daudzumu un īsāku raudzēšanas laiku nekā Lāču Īstā rudzu rupjmaize un Salinātai maizei ir viena noteikta receptūra, ko ievēro visi Salinātās rupjmaizes ražotāji.

0 Komentāri
Inline Feedbacks
View all comments

Aktualitātes