Par aktuālo Rīgā (26.10.)

Par aktuālo Rīgā (26.10.)

27.10.2017

Uzdod savu jautājumu šeit

#2001 Jānis Bērziņš 2017-09-13 16:21:20

Labdien! Strādāju Vecrīgā un kad piebrauc kruīzu kuģi, savā darba vietā nav iespējams atvērt logu dēļ kruīzu kuģu kodīgajiem un smirdīgajiem skursteņa dūmiem. Kā arī, izejot ārā, gaiss nav svaigs. Vai nav iespējams noteikt, ka, pietauvojoties ostā, jāizslēdz dzinējs? Citās valstīs ir noteikts, ka vispār šādi kuģi var piestāt daudz tālāk no centra un piesārņot gaisu tur. 

 

Kruīza kuģis pēc savām funkcijām salīdzināms ar nelielu pilsētu uz ūdens. Neatkarīgi no tā vai pasažieri atrodas uz kuģa vai nē, darbi uz kuģa nepārtraukti turpinās – strādā kuģa dienesti, virtuve, notiek uzkopšana, remontdarbi, izklaides programmu mēģinājumi, kuģa apgādes darbi, nepieciešams apgaismojums u.t.t. Kuģa ģeneratoriem darbojoties tiek ražota elektroenerģija, kas nodrošina visu šo darbību veikšanu.

Par kruīza kuģu pārvietošanu tālāk no pilsētas centra:

Pasažieru ērtības labad kruīza kompānijas labāk izmanto termināļus, kuri atrodas pilsētā vai tuvu centram. Kruīza piestātņu atrašanās pilsētas centrā vienmēr tiek uzsvērta kā viena no galvenajām Rīgas ostas priekšrocībām, lai panāktu Rīgas iekļaušanu kruīza līniju maršrutos. Eiropā kruīza termināļi parasti atrodas ļoti tuvu pilsētas centram. Eiropas ostās tendence ir atbrīvot pilsētu centrus no kravu pārkraušanas operācijām, atstājot tajos tikai kruīzu termināļus.

 

#2000 Valters 2017-09-12 15:06:02 

Labvakar! Skatījos LTV1 raidījumu Aizliegtais paņēmiens. Operācija: «Uzbrukums» 11. septembrī. Būtu labi ja Jūs arī apskatītos, tad būtu vieglāk atbildēt. Un jautājums, vai Rīgas Dome tur arī var iesaistīties, vai tas vairāk valsts pārziņā? Īsuma varu pateikt – tur bija runa, ka, piemēram, Vecrīgā kaut kur izvietot vēl puķupodus, lai nevarētu mašīna ieskrieties. Kā arī pie krastmalas asfalta iestrādāt tādus stabus, kas ikdienā nav redzami, bet pasākumu laikā viņus var pacelt. Nu tātad, vai šādos jautājumos Rīgas Dome arī kaut ko darīs,  bet jā ceru, ka redzējāt sižetu no arhīva… 

 

Pirms masu pasākumiem Rīgas pašvaldības policija kopā ar Valsts policiju veido pasākuma plānu un katrā gadījumā drošības spēki tiek iesaistīti, izvērtējot drošības riskus.
Galvenokārt par plāna izveidi ir atbildīga Valsts policija, kuras norādījumiem seko Rīgas pašvaldības policija. Tāpat pirms katra publiska pasākuma Drošības policija sniedz savu risku novērtējumu.
Uz katru šādu pasākumu tiek novērtēts maksimālais draudu risks un attiecīgi tiek iesaistīti policijas spēki, proti, esam gatavi sliktākajam, bet ceram uz labāko.
Runājot par infrastruktūras objektiem (piemēram, puķupodi), tie ik pa laikam dažādās vietās tiek izvietoti vai mainīta esošo objektu atrašanās vietas, taču pēc katras šādas darbības netiek afišēts, kādiem mērķiem infrastruktūras objekts ir izvietots.

Vēl papildus var piebilst par Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdi 13.septembrī (jā, jautājums ir  uzdots Rīgas domei, bet šajā gadījumā vēršam uzmanību arī uz Saeimas sēdi), kurā drošības dienesti apliecināja gatavību iespējamam terora aktam.

http://www.lsm.lv/raksts/zinas/latvija/deputati-parliecinati-par-drosibas-iestazu-gatavibu-teroraktu-gadijumos.a250024/

Un visbeidzot jāpiebilst, ka terorisma draudu līmenis joprojām Latvijā ir zems. Bet tas, ko vajag darīt un ko Latvija (arī Rīga) dara – ir sekot līdzi tendencēm un būt gataviem tam, ko teroristi dara mūsdienās, nevis darīja pirms 5 vai 10 gadiem.

 

#1999 Ruukiitis 2017-09-12 08:59:12

Darba dienas rīts, Lokomotīves iela, virziens uz centru, īsi pirms Rušonu ielas. Sastrēgums 1-2km garumā, viena braukšanas josla. Uz Rušonu ielu beidzamos 100metru ir brauktuves paplašinājums ar otru joslu pagriezienam pa kreisi. Diemžēl daudz autovadītāji, īpaši pēc 1.septembra, veidojas milzu sastrēgums, apbrauc sastājušos rindu pa pretējo joslu vai sadalošo līniju, zinot, ka galā līdīs priekšā tiem, kas godīgi un pieklājīgi stāv rindā. Zinu, ka tā nav vienīgā šāda vieta Rīgā. Vai ir kādi legāli paņēmieni, kā cīnīties pret šādiem riebekļiem? Varbūt dome var ielās iestrādāt kādu plastmasīgu paaugstinājumu, ir tādi redzēti uz remontu laiku, kas padarīs nepatīkamāku šādu manevrēšanu? Varbūt var pagarināt balto nepārtraukto līniju un policija biežāk likt sodus šiem kretīniem? Mēs stāvam pa 20min sastrēgumā, kavējam darbus, utt., bet atrodas gudrinieki, kas brīvi bojā noskaņojumu visai dienai. P.S. Liela daļa šo nepieklājīgo braucēju šo ielu izmanto par shortut, lai apbrauktu korķi uz Maskavas ielas un tiktu virsū uz dienvidu tiltu. Paldies

 

Visiem Ceļu satiksmes dalībniekiem ir pienākums ievērot Ceļu satiksmes noteikumus (Turpmāk – CSN), savukārt CSN ievērošana kontrole ir policijas kompetence. Protams, aprakstītā situācija ir saistīta “braukšana kultūru” kopumā.  Autovadītāji nereti izvēlas braukt, nerespektējot citus un pārkāpt CSN, lai ātrāk nokļūtu galamērķī, taču patiesībā, šāda izvēle tikai apgrūtinās braukšanu. Pēdējos gados, braukšanas kultūras novērtējums tomēr ir mazliet kāpis, kā arī autovadītāji ir sākuši kritiskāk vērtēt savu braukšanas kultūru. Tas ir labs sākums un, iespējams, pavisam drīz mēs uz Latvijas ceļiem varam gaidīt pozitīvas pārmaiņas.

Rīgā netiek pielietoti tādi satiksmes organizācijas tehniskie līdzekļi, kas veidotu fizisku nodalījumu starp braukšanas joslām, kas atdalītas ar ceļu horizontālo apzīmējumu. Šādi risinājumi ievērojami apgrūtinātu ielas ikdienas uzturēšanas darbus.

 

#1998 Rīgas iedzīvotājs 2017-09-11 08:36:56

Sveiki! Sakarā ar to, ka ir rudens iestājies un ātri tumšs paliek, jautājums, kas  un, cik bieži apseko āra laternas? Jeb arī nevienam nav uzdevums viņas apsekot? Jo daudz pa visādiem mikrorajoniem pārvietojos un ir vairākās pilsētas malās novēroti tādi pagalmi, kur koku zari ir ieaugusi uz lampas tā, ka lampa spīd, bet jēgas mazas, jo tiek apspīdēts koks nevis ietve rezultāta pie tādas lampas dižas jēgas nav. Tad nu, vai kāds apseko, vai arī iedzīvotājiem jābūt aktīviem un jāziņo? Ja jāziņo pastāstiet kur? e-pasts, mobilais..? 

 

Atbilstoši nolikumam un pārvaldes līgumam Rīgas pašvaldības aģentūra „Rīgas gaisma” veic esošo, līdz šim izbūvēto, pilsētas apgaismojuma komunikāciju uzturēšanu, ekspluatāciju un remontu. Aģentūras funkcijās ietilpst arī gaisvadu līniju un gaismekļu atbrīvošana no koku zaru vainaga ielu sarkano līniju robežās.

Atzarojamo ielu saraksts tiek sastādīts pamatojoties uz ikgadējiem apsekošanas rezultātiem, kā arī saņemtiem iedzīvotāju iesniegumiem, piešķirto budžeta līdzekļu ietvaros.

Koku zaru apzāģēšanu un vainagu retināšanu pilsētā ir tiesīgas veikt organizācijas ar speciāli apmācītu personālu un arboristu profesionālās kvalifikācijas sertifikātu, pakalpojumu sniedzējs tiek izvēlēts atklātas iepirkuma procedūras kārtībā.

Minētā iepirkuma procedūra par pakalpojumu sniegšanu  šajā gadā ir noslēgusies, līdz ar to koku zaru retināšanu atsevišķās ielās paredzēts iekļaut 2018. gada darbu plānā.

Vienlaikus ir nepieciešams paskaidrot, ka daudzviet pilsētā iekškvartālu rajonos, sētās un pagalmos apgaismojums nav pieslēgts centralizētai pilsētas ielu apgaismojuma elektrosistēmai, bet gan ar pieslēgumu atsevišķu iekškvartālu ēku iekšējai elektroinstalācijai ar vietējo elektroenerģijas uzskaiti. Šādos gadījumos Rīgas pašvaldības aģentūra „Rīgas gaisma” nevar uzņemties atbildību par atsevišķiem nedegošiem gaismekļiem vai to nepareizu ekspluatāciju.

Par bojājumiem pilsētas apgaismojuma komunikācijās, atsevišķiem nedegošiem vai koku zaros ieaugušiem gaismekļiem var uzdot jautājumus Rīgas pašvaldības aģentūra „Rīgas gaisma” mājaslapā rigasgaisma.lv. vai avārijas dienesta diennakts operatīvam dežurantam pa tālruni 67105466. Šajā gadījumā tiks noskaidrota gaismekļu piederība un izvērtētas atbilstošas bojājuma novēršanas iespējas. Kā nepieciešams priekšnoteikums ir norādīt konkrētu un precīzu adresi, kā arī iesniedzēja e-pastu uz kuru sniegt atbildi vai precizēt atsevišķus jautājumus.

 

#1997 Krišjānis 2017-09-10 18:27:50

Pievienoju papildus informāciju iepriekš uzdotajam jautājumam (#1950 Krišjānis 2017-07-28 12:29:25). Dzīvoklis ir Biķernieku ielā 71-61. Karstā ūdens rādījums nomaiņas brīdī – 589,064. Apmaksātā vērtība un ieraksts e-parvaldnieks.lv portālā – 604,000. Pārmaksa – ~15 kubikmetri. Karstā ūdens rādījums pēc nomaiņas – 242,920. Apmaksātā vērtība (RNP izpratnē) un ieraksts e-parvaldnieks.lv portālā – 242,920. Pārmaksa – 0 kubikmetri. Manā izpratnē jaunajam rādījumam e-parvaldnieks.lv portālā un RNP sistēmā vajadzētu būt 257,856. Vai kļūdos?

 

SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” sniedz šādu informāciju:

No iesniedzēja jautājuma secinām, ka viņš vēlējās, lai SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” (turpmāk – RNP) šo pārmaksu “pārnes” uz jaunajiem ŪPS, tomēr vēršam uzmanību uz turpmāk minētajiem apstākļiem:

–         Par dzīvokļa īpašumā esošo ŪPS uzstādīšanu, nomaiņu/ verifikāciju, tehnisko stāvokli, rādījumu pareizumu, kā arī pareizu ŪPS rādījumu iesniegšanu mājas pārvaldniekam aprēķinu veikšanai ir atbildīgs attiecīgā dzīvokļa īpašuma īpašnieks. Attiecīgi kā jau iepriekšējā sarakstē norādījām, iegūstot īpašuma tiesību uz dzīvokli, jaunais dzīvokļa īpašnieks pārņem lietas (šajā gadījumā – pakalpojumu uzskaites mērierīces) valdījumā no iepriekšējā dzīvokļa īpašnieka. Strīdu risināšanā un zaudējumu piedziņā par dzīvokļa īpašuma tiesības iegūšanas brīdī dzīvoklī nepareiziem/ bojātiem/ neverificētiem ŪPS, jaunais dzīvokļa īpašnieks ir tiesīgs ar pretenziju vērsties pie iepriekšējā dzīvokļa īpašnieka vai celt prasību tiesā.

–         Pārmaksu par ūdens patēriņu Dzīvoklī izveidoja bijušais Dzīvokļa īpašnieks (iesniedzējs no Dzīvokļa iegādes brīža līdz ŪPS verifikācijai neveica maksājumus par ūdens patēriņu, iesniedza RNP ŪPS rādījumus ar patēriņu 0 m3), proti, bijušais Dzīvokļa īpašnieks apmaksāja ūdens patēriņu atbilstoši Dzīvokļa ŪPS rādījumiem, kaut tie neatbilda faktiskajam ūdens patēriņam Dzīvoklī.

–         Par dzīvojamajā mājā Biķernieku ielā 71, Rīgā (turpmāk – Dzīvoklis), tai skaitā Dzīvoklī, nodrošinātajiem ūdensapgādes pakalpojumiem RNP norēķinus ar pakalpojumu sniedzējiem veikusi katru mēnesi, proti, par pārmaksāto ūdens patēriņu Dzīvoklī norēķini ar pakalpojumu sniedzēju jau ir veikti. Tādējādi jebkuram dzīvokļa īpašniekam sagatavoto pakalpojumu rēķinu pārrēķinu iespējams veikt tikai ar pārējo dzīvokļu īpašnieku piekrišanu.

No iesniedzēja jautājuma secinām, ka viņš vēlējās, lai RNP šo pārmaksu “pārnes” uz jauno karstā ŪPS, tomēr norādām, ka arī šajā gadījumā RNP nav leģitīma iemesla veikt pārrēķinu. Paskaidrojam, ja RNP veiktu ūdens patēriņa pārrēķinu saistībā ar Dzīvokli, tad pakalpojumu maksas pārrēķins (par ūdeni un siltumenerģiju ūdens uzsildīšanai) būtu jāveic par visu Dzīvojamo māju. Savukārt starpība, kas rastos pārrēķina rezultātā, būtu jāsedz pārējiem mājas iedzīvotājiem. Bez Dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku kopības atbilstīga lēmuma šādu pārrēķinu RNP nav tiesīga veikt (šādu nostāju RNP pauda arī Dzīvokļa īpašniekam nosūtītajās vēstulēs).

Par pareizu ūdens patēriņa skaitītāju (ŪPS) rādījumu iesniegšanu mājas pārvaldniekam aprēķinu veikšanai ir atbildīgs attiecīgā dzīvokļa īpašuma īpašnieks. Dzīvokļa īpašniekam, pārvaldnieka (RNP) noteiktā kārtībā un termiņā katru mēnesi jānolasa faktiskos ŪPS rādījumus un jānodod tos pārvaldniekam aprēķinu veikšanai. Savukārt par dzīvojamajā mājā nodrošinātajiem ūdensapgādes pakalpojumiem Sabiedrība norēķinus ar SIA „Rīgas ūdens” veic katru mēnesi (norēķinu periodā (viens mēnesis) atbilstoši mājas kopējā skaitītāja rādījumiem). Starpība, kas izveidojās starp mājas kopējā skaitītāja un dzīvokļu ŪPS rādījumiem, tiek sadalīta starp visiem mājas dzīvokļu īpašniekiem (ja neiestājas MK Noteikumu Nr.1013 19.1 punktā minētie nosacījumi).

Jebkurā gadījumā starpību sadala atbilstoši aprēķinu metodikai starp dzīvokļu īpašniekiem. Tādēļ šo starpību, kas būtu radusies (palielinājusies) pārrēķina rezultātā, nebūtu pamatoti aprēķināt citiem dzīvokļu īpašniekiem. Viena dzīvokļa īpašnieka kļūdas/neuzmanības/apzinātas rīcības dēļ radušos izdevumus nevar likt apmaksāt citiem īpašniekiem. Arī spēkā esošie normatīvi neparedz tādu pārrēķinu veikšanu.

Ievērojot minēto, RNP ieskatā sagatavoto pakalpojumu rēķinu pārrēķinu iespējams veikt tikai ar pārējo dzīvokļu īpašnieku piekrišanu (Dzīvokļa īpašuma likuma ietvaros).

0 Komentāri
Inline Feedbacks
View all comments

Aktualitātes