Par aktuālo Rīgā (12.01.)

Par aktuālo Rīgā (12.01.)

13.01.2017
Uzdod savu jautājumu šeit

#1790 Aksels 2016-12-15 11:31:25

Ar bērniem vasarā bieži braucām uz Lucavsalu. Tagad ziemā tur viss stāv tukšs, vai nevarēja tur iedzīt kādu distanču slēpošanas trasi vai padomāt par kādām aktīvās atpūtas iespējām arī ziemā? 

Iedzīvotāja ierosinājums ir noteikti atbalstāms, jo arī Rīgas Pārdaugavas izpilddirekcija ir domājusi par to, kā Lucavsalas atpūtas parku darīt pievilcīgu iedzīvotājiem arī ziemas periodā. Bremzējošais faktors ir mainīgie laika apstākļi. Ir ieceres veidot distanču slēpošanas trasi, kuru varētu izmantot ģimenes, kā arī  par slidotavas izveidi ziemas mēnešos Lucavsalas ziemeļu daļā, ja tam būs iespēja piesaistīt nepieciešamo finansējumu. Diemžēl, pagaidām uzņēmēji nav izrādījuši interesi uzņēmējdarbības uzsākšanai ziemas sporta veida iespēju attīstībai Lucavsalā.

 

#1789 Hanna 2016-12-15 10:50:35

Labdien! Esmu patiesā neizpratnē. Rīgas domes mājas lapā šodien – 15.12.2016. sadaļā “11 jautājumi par rindām uz bērnudārziem” – https://www.riga.lv/lv/news/11-jautajumi-par-rindam-uz-bernudarziem?8841 rakstīts, ka kopējā atbalsta summa vecākiem, kuru bērniem nav vietas pašvaldības dārziņos un jāapmeklē privāti nav mainījusies un sastāda 228 eiro – Rīgas domes līdzfinansējums – 173,10 eiro, Valsts līdzfinansējums – 54,90 eiro. Vai tā ir novecojusi informācija, kas publiskota vai atkal kaut kādas pārmaiņas, jo skatos savā privātā dārziņa rēķinā, kur līdzfinansējums ir tikai 173.10 eiro??? Ja tā ir kļūda, tad izlabojiet lūdzu, jo jūs taču paši saprotat, ka šis bērnu vecākiem, kuriem nepietiek vietas, rindas dārziņos ir ļoti sāpīgs temats!

Visdrīzāk, lietotājs neizlasīja tekstu līdz galam –https://www.riga.lv/lv/news/11-jautajumi-par-rindam-uz-bernudarziem?8841
Tekstā, par kuru iet runa, jau nākamajā, 8. punktā ir jautājums “Cik ilgi tiks piešķirts valsts privāto bērnudārzu finansējums?”  Zemāk arī ir atbilde – Valsts atbalsts (54,90 eiro) saglabāsies līdz 2016. gada maija beigām. No jūnija mēneša valsts atbalsts vairs nav plānots. Vecākiem būs jāizvēlas – maksāt papildus naudu, lai mazulis turpinātu apmeklēt privāto bērnudārzu, vai izmantot iespēju pāriet uz pašvaldības bērnudārzu. Rīgas dome turpinās izmaksāt 173,10 eiro.

https://www.riga.lv/lv/news/2016-2017-macibu-gads-20-svarigi-fakti?9404 ir pieejama noderīga informācija par 2016/2017 macību gadu, it īpaši 10. punkts: “Rīgas pašvaldība joprojām maksās līdzfinansējumu privātajiem bērnudārziem un tagad arī “pabalstu” par auklītēm. Šogad tika pārtraukts valsts finansējums privātajiem bērnudārziem un auklītēm.Rīgas pašvaldība joprojām, tāpat kā līdz šim maksā līdzfinansējumu privātajiem bērnudārziem, maksājot par vienu bērnu mēnesī 173.10 eiro. Šobrīd Rīgas pašvaldībai ir sadarbība ar 132 privātajām pirmsskolām, un tiek maksāts līdzfinansējums par vairāk nekā 5628 bērniem (jūlija dati).

No 1. jūnija, kad valsts pārtrauca maksāt t.s. auklīšu līdzfinansējumu, Rīgas pašvaldība apmaksā arī šo pakalpojumu, maksājot vienai auklei par viena mazuļa pieskatīšanu 116, 07 eiro mēnesī. Patlaban to maksājam par vairāk nekā 800 bērniem.

Portālā e-skola.lv ir izveidota jauna sadaļa “Aukļu pakalpojums”, kur aukles varēs iepazīties ar nepieciešamo informāciju un dokumentāciju līdzfinansējuma noformēšanai.

 

#1788 Ivanda 2016-12-14 16:22:17

Mani interesē jaunā suņu nodokļu kārtība. Pirmkārt, agrāk nodokli samaksāju turpat vetārstam, kas potēja vai tagad varu maksāt vetārstam vai jāiet kaut kur vēl maksāt? Otrkārt, vai jāčipē būs visi suņi bez izņēmuma. Vai tas jāapmaksā suņa īpašniekam? Ko darīt ja naudas nav? Būs kādi atvieglojumi pensionāriem nevis uz nodevu, bet tieši uz čipēšanu? Manam sunim ir 13 gadi, Vai kāds ir padomājis vai ir prātīgi tādu čipēt un par to maksāt 20 eiro, kas pensionāram nav maza summa? 

2011.gada 1.jūlijā ir stājušies spēkā Ministru kabineta noteikumi Nr.491 „Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība” (turpmāk – MK noteikumi Nr.491), kas paredz valstī vienotu mājas (istabas) dzīvnieku reģistrāciju, identificējot tos ar mikroshēmu.

Šie noteikumi nosaka:

  • Suņa īpašnieks (juridiskai personai – pilnvarota persona) nodrošina, lai sunim tiktu implantēta mikroshēma un tas tiktu reģistrēts datubāzē līdz sešu mēnešu vecuma sasniegšanai. (MK noteikumu Nr.491 17.punkts)
  • Mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieks saskaņā ar normatīvo aktu par Lauksaimniecības datu centra publisko maksas pakalpojumu cenrādi veic maksājumu par mājas (istabas) dzīvnieka reģistrāciju datubāzē. (MK noteikumu Nr.491 18.punkts)
  • Suni, kam implantēta mikroshēma pirms šo noteikumu spēkā stāšanās, datubāzē reģistrē līdz 2017. gada 1. janvārim. (MK noteikumu Nr.491 22.punkts)
  • Sunim, kas sasniedz sešu mēnešu vecumu pirms 2017. gada 1. janvāra, implantē mikroshēmu un datubāzē reģistrē līdz 2017. gada 1. janvārim (izņemot suni, kas piedalās izstādēs vai ko uz laiku izved ārpus valsts teritorijas). (MK noteikumu Nr.491 23.punkts).

Tātad visiem suņiem, kas sasnieguši 6 mēnešu vecumu līdz 2017.gada 1.janvārim jau ir jābūt reģistrētiem dzīvnieku reģistra datubāzē (turpmāk – datubāze). Datubāze ir valsts vienotās informācijas sistēmas “Lauksaimniecības datu centra informācijas sistēma” sastāvdaļa.

Suņa īpašnieks ir atbildīgs par maksājumu veikšanu par mājas dzīvnieka reģistrāciju datu bāzē. Saskaņā ar Ministru kabineta 17.09.2013 noteikumu Nr.880 “Lauksaimniecības datu centra publisko maksas pakalpojumu cenrādis” (turpmāk – MK noteikumi Nr.880) pielikuma 1.6.punktu par mājas (istabas) dzīvnieka reģistrāciju jāmaksā 3.50 euro. Saskaņā ar MK noteikumu Nr.880 3.punktu šo maksājumu nepiemēro, ja reģistrē:

  • saskaņā ar normatīvajiem aktiem par labturības prasībām sporta, darba un atrakciju dzīvnieku turēšanai, apmācībai un izmantošanai sacensībās, darbā vai atrakcijās suni pavadoni, suni asistentu, suni terapeitu vai suni, kas apmācīts uzbrukt cilvēkam;
  • valsts pārvaldes iestādes darbā izmantojamu suni;
  • dzīvnieku patversmes suni, kas tiek atdots citas personas īpašumā saskaņā ar normatīvajiem aktiem par dzīvnieku labturības prasībām dzīvnieku patversmēs un dzīvnieku viesnīcās.

Saskaņā ar spēkā esošo normatīvo regulējumu atvieglojumi par suņu reģistrāciju  pensionāriem nav paredzēti.

Veterinārārsti informē, ka čipēšanas process ir pilnīgi nekaitīgs un nerada dzīvniekam sāpes vai neērtības. Mikročips ir ļoti sīks un ievietots bioloģiski neitrālā rīsa graudiņa lieluma stikla kapsulā, ko ar īpašu adatu ievada dzīvniekam zem ādas, parasti kreisā pleca rajonā.

Instrukcijā norādīts, ka ārkārtīgi retos gadījumos mēdz būt individuāla reakcija uz mikročipu, kad dzīvnieka organisms to izstumj kā svešķermeni, proti, izveidojas abscess jeb sastrutojums zemādā un tad mikročips kopā ar strutām iznāk ārā. Šādos gadījumos abscesu izārstē un, kad dzīvnieks vesels, čipu ievada otrā sānā.

[informācija no http://www.delfi.lv/mansdraugs/46582693_vai-cipesana-var-kaitet-sunim-kuram-ir-veselibas-problemas]

MK noteikumu Nr.491 3.punkts paredz, ka vietējām pašvaldībām saskaņā ar to saistošajiem noteikumiem jānodrošina  dzīvnieku reģistrācijas noteikumu izpildes uzraudzīšana un kontrole. Tādēļ ir sagatavots Rīgas domes Saistošo noteikumu “Par pašvaldības nodevu par suņa turēšanu Rīgā un suņa reģistrācijas kārtības uzraudzību un kontroli” projekts. Tas vēl nav stājies spēkā.

Saskaņā ar jauno kārtību ir paredzēts, ka suņa turēšanas nodeva maksājama, kad suns sasniedzis 6 mēnešu vecumu, to maksā ik gadu līdz 1.martam visa suņa mūža garumā. Tās apmērs 2017.gadā ir 8.54 euro, bet no 2018.gada – 10 euro.

Veicot maksājumu,  ir norādāms suņa īpašnieka uzvārds vai juridiskās personas nosaukums, personas kods vai uzņēmuma reģistrācijas numurs un suņa identitātes numurs, kas norādīts sunim implantētajā mikroshēmā.

No suņa turēšanas nodevas būs atbrīvotas:

  • personas ar 1. vai 2.grupas invaliditāti;
  • personas ar 3.grupas redzes un/vai dzirdes invaliditāti;
  • valsts vai pašvaldības iestādes, kurās tiek audzēti dienesta suņi.

Suņa turēšanas nodeva būs maksājamā 50% apmērā:

  • par suni, kura reģistrēts īpašnieks ir pensionārs;
  • par sterilizētu suni.

 

Suņu turēšanas nodeva jāieskaita šādos kontos:

 

Rīgas domes Finanšu departaments

Reģ.nr.90000064250

konta numurs: LV33NDEA0023300000000

banka: Nordea Bank Finland Plc Latvijas filiāle

kods: NDEALV2X

 

Rīgas domes Finanšu departaments

Reģ.nr.90000064250
konta numurs: LV74UNLA0023300000000

banka: AS “SEB banka”

kods: UNLALV2X

 

Jaunā kārtība paredz, ka suņa turēšanas žetona saņemšana nav obligāta.  Ja suņa īpašnieks nevēlas saņemt suņa turēšanas žetonu, tam jānēsā līdzi un pēc kontrolējošo amatpersonu pieprasījuma jāuzrāda dokumenti, kas apliecina suņa vakcināciju pret trakumsērgu un nodevas nomaksu. Tomēr būs iespējams saņemt arī suņa turēšanas žetonu, pēc nodevas samaksas dodoties pie sertificēta veterinārārsta un uzrādot maksājuma uzdevumu un dokumentu, kas apliecina atvieglojumu saņemšanu, piem., pensionāra apliecību vai invaliditātes apliecību, kā arī ierakstu par suņa vakcināciju pret trakumsērgu. Pēc žetona saņemšanas tas jāpiestiprina sunim redzamā vietā pie kakla siksnas vai citas ekipējuma daļas vai jāuzrāda pēc kontrolējošo amatpersonu pieprasījuma.

Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta mājaslapā ir informācija par veterinārajām klīnikām, kurās var saņemt suņa turēšanas žetonu. Links uz informāciju: http://mvd.riga.lv/parvaldes/vides-parvalde/dzivnieki/majas-istabas-dzivnieki

Jautājumā par sistēmas ieviešanas lietderību, paskaidrojam, ka nepastāvot vienotai ar mikroshēmu apzīmētu dzīvnieku reģistrācijas sistēmai, nav iespējams pierādīt, ka noteikts suns ir konkrēta saimnieka dzīvnieks. Reģistrācijas ieviešana būtiski vienkāršos noklīdušo vai pamesto dzīvnieku saimnieku meklēšanu un to saukšanu pie atbildības. Pēc šīs kārtības ieviešanas pašvaldībām būs pieejama pilnvērtīga informācija par tās teritorijā mītošajiem suņiem un to saimniekiem, kas sniegs racionālu labumu gan dzīvniekiem, gan pašvaldībām, gan visai sabiedrībai kopumā, mazinot klaiņojošo suņu skaitu, veicinot pašvaldību noteikto suņu turēšanas nodevu iekasēšanas pieaugumu un nodrošinot noklīdušu, no īpašnieku cietsirdības cietušu u.c. dzīvnieku īpašnieku apzināšanu, saucot tos pie normatīvajos aktos paredzētās atbildības.

Vēlreiz uzsveram, ka lēmuma pieņemšana par dzīvnieka iegādi ir ļoti atbildīgs solis, kas nenoliedzami prasa arī papildus izdevumus, tādēļ nopietni jāizvērtē savas iespējas aprūpēt dzīvnieku, arī finansiālās. Dzīvniekam ir jānodrošina pienācīgi dzīves apstākļi, tas jāved pastaigā, tātad nepieciešama kaklasiksna un pavada, tas jāpabaro, tādēļ nepieciešami trauki, barība, tam jāsniedz veterinārmedicīniskā aprūpe, vakcinācija, tādēļ jārēķinās ar izdevumiem šīs aprūpes nodrošināšanai, kā arī jāievēro ar identificēšanu un nodevu saistītās prasības.

 

#1787 Igors 2016-12-12 14:11:41

Vai jūs tiešām uzskatāt, ka dzīvokļi, kurus piešķir cilvēkiem Ieriķu ielā 28 ir piemēroti dzīvošanai? Ja tā, tad sakiet lūdzu, kur lai bez dīvāna izvieto vēl ledusskapi, apģērbu skapi, televizoru un trauku skapi. Kāpēc cilvēkam jāelpo virtuves smakas? Tie nav dzīvokļi, tā ir ņirgāšanās par cilvēkiem. Vai tiešām bija grūti uzcelt varbūt mazāk, bet kaut nedaudz lielākus un kvalitatīvākus dzīvokļus? Vai paši nevēlaties tur ievākties un pamēģināt kā ir tādā dzīvot?

Iedzīvotāja sarkasms ir nevietā. Dzīvokļu vidējā platība Ieriķu ielā 28 tiešām ir neliela, vidēji 15 kvadrātmetri. Taču jāsaprot, ka tā ir pašvaldības īstermiņa palīdzība maznodrošinātiem rīdziniekiem, kuri nevar atļauties maksāt simtiem eiro par dzīvokļa īri. Mazi un kompakti dzīvokļi, par nelielu samaksu ir pieprasīti jauniešu un pensionāru vidū. Pašvaldībā pieņemtā kārtība paredz jaunos dzīvokļus piedāvāt visiem rindā reģistrētajiem iedzīvotājiem pēc kārtas, bet jebkuram īrniekam pēc saviem ieskatiem ir iespēja izvēlēties, pieņemt šo palīdzību vai gaidīt citu.  Rīgas dome ir ieinteresēta, lai ar savu dzīvojamo platību būtu nodrošināti pēc iespējas vairāk rīdzinieki.

Ir saprotama vēlme dzīvot lielākos apartamentos par nelielu samaksu. Privātajā sektorā dzīvokļu īres piedāvājums ir milzīgs,  ja vien iedzīvotājs to var atļauties. Pļavniekos un Purvciemā vidējā īres cena ir ap 6 eiro kvadrātrmetrā, SIA “Rīgas pilsētbūvnieks” apsaimniekotajā mājā Ieriķu ielā 28 izmaksas nepārsniedz 1 eiro kvadrātmetrā.

 

#1786 Ludmila 2016-12-12 13:40:25

Kad Staiceles ielā 21 kāpņu telpā tiks nomainīti logi? Visās mājās apkārt ir nomainīti un es neticu, ka nu mūsu māja būtu tā sliktākā.

Atbilstoši līguma grafikam 21.11.2016. tika uzsākta kāpņu telpu logu izgatavošana un nomaiņa 18 dzīvojamajām mājām, tajā skaitā dzīvojamajai mājai Staiceles ielā 21, Rīgā.

SIA „Rīgas namu pārvaldnieks” (turpmāk – RNP) 2016. gada decembrī (13.12.2016.) sazinājās ar remonta darbu veicēju un noskaidroja, ka dzīvojamās mājas Staiceles ielā 21, Rīgā, kāpņu telpu logi ir izgatavoti un tiek veikti logu nomaiņas remonta darbi.

 

#1785 Haralds 2016-12-12 11:17:18

Starp Radison SAS un veco žandarmērijas ēku , kas tagad ir grausts (ja nemaldos Kuģu iela 13) ir nozāģēti 2 koki. Kas un ar kādu nolūku tos nozāģējis? Vai tie ir vienkārši vandāļi?

25.06.2015. Rīgas domes Apstādījumu saglabāšanas komisija pieņēma lēmumu atļaut cirst 1 ošlapu kļavu ø 41/53 cm un 1 zirgkastaņu ø 54 cm Rīgā, Kuģu ielā 15 (49. grupa, 80. grunts), saistībā ar plānoto dzīvojamās ēkas būvniecību.

Pirms lēmuma pieņemšanas tika organizēta publiskā apspriešana, kuras laikā netika saņemts neviena iedzīvotāja viedoklis. Koku ciršana saskaņota arī VKPI. Zaudējumu atlīdzība par dabas daudzveidības samazināšanu aprēķināta 1955€ apmērā.

Ziņojums un lēmums pieejams Rīgas pilsētas būvvaldes mājaslapā: http://www.rpbv.lv/koku-cirsanas-publisko-apspriesanu-rezultati Nr. 155

0 Komentāri
Inline Feedbacks
View all comments

Aktualitātes